17.09.2019 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Management výkrmu brojlerových kuřat

Dosažení odpovídajících ukazatelů užitkovosti ve výkrmu kuřat se odvíjí od mnoha faktorů. Na úrovni dodavatelů hraje v tomto ohledu významnou roli kvalita zástavu a krmných směsí. V chovu to je zvládnutí faremního managementu, který souvisí s přípravou haly ve vztahu k teplotně vlhkostním parametrům, světelnému režimu, použité technologii krmení a napájení, kvalitě podestýlky, ale i k plánované hustotě zástavu.

Před vlastním naskladněním jednodenních kuřat by se měla standardně kontrolovat zejména funkčnost krmicích a napájecích linek. Zpočátku se směs zakládá na krmné papíry i pod napájecími linkami. V napájecím systému se kontroluje nejen tlak a funkčnost kapátek, ale i hygienická kvalita zdroje napájecí vody.
Po naskladnění je třeba kontrolovat, jak kuřata přijímají směs, ale i vodu, která podporuje příjem krmiva kuřaty. V závislosti na teplotě prostředí, technologii napájení, kvalitě krmiva a zdraví kuřat by se spotřeba vody měla rovnat přibližně 1,6 až 1,8násobku spotřeby krmiva. Asi osm hodin po naskladnění by většina (asi 80 %) kuřat měla mít plná, měkká volátka, což ukazuje i na dostatečné napití. Do čtyřiadvaceti hodin by se tento počet měl navýšit minimálně o 15 %.
V prvních třech dnech po naskladnění kuře přijme asi 50 g krmiva. Na podporu příjmu krmiva jsou na trhu prestarterové směsi, které jsou sice na živinových a energetických hodnotách klasické směsi BR1, ale jsou z nejkvalitnějších surovin, s vyšší stravitelností živin, případně mohou obsahovat vybraná aditiva. Mimo to obsahují například aktivní β glukany, n-3 mastné kyseliny či metabolit vitamínu D3. K distribuci krmné směsi na papírové krmné pásy lze využít zakládací vozík na krmivo, který při úspoře na lidskou práci současně zlepší rozmístění krmiva. A proč to všechno dělat? Zvýšený příjem krmiva přináší zlepšení užitkových parametrů, včetně uniformity hejna, což se odrazí v lepším zpeněžení jatečního produktu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down