Zemědělské družstvo Bělčice provozuje na Strakonicku klasickou zemědělskou výrobu. Na výměře 1900 ha zemědělské půdy pěstuje jednak tržní plodiny, jednak si vytváří krmivovou základnu pro chov skotu a prasat za účelem produkce mléka a hovězího a vepřového masa. Prakticky veškerá roční produkce mléka o objemu převyšujícím čtyři miliony tři sta tisíc litrů končí v mlékárně západně od našich státních hranic. Vyprodukovaným hovězím a vepřovým masem pak chovatelé zásobují především tuzemské jatky v Příbrami a Písku, ale i vlastní porážku s navazujícím zpracovatelským provozem. Široký sortiment finalizované masné výroby nabízejí v podnikové prodejně otevřenou před dvěma roky.
Zemědělské družstvo Bělčice vzniklo v roce 1975 sloučením čtyř subjektů, respektive JZD Bělčice, JZD Hostišovice, JZD Hormosín a JZD Tisov a i po transformaci, k níž došlo o sedmnáct let později, si zachovalo svoji původní podobu.
V nadmořské výšce 500 metrů podnik se sedmdesáti zaměstnanci aktuálně obhospodařuje výměru 1900 ha zemědělské půdy, z níž je 1340 hektarů orné a zbývající podíl představují louky.
Živočišnou výrobu má podnik postavenou na chovu dojeného skotu a prasat. Ve dvou produkčních stájích na farmách v Bělčicích a Hormosíně evidují 510 dojnic českého strakatého plemene a spolu s telaty, jalovicemi a býky ve výkrmu chov skotu představuje 1350 kusů zvířat. Chov prasat reprezentuje 160 prasnic genetiky PIC, dále 720 selat v předvýkrmu a 1100 kusů ve výkrmu.
Družstvo si našlo cestu k zákazníkovi. Prakticky po celý rok prodává vlastní konzumní brambory, přičemž na jaře má v nabídce také brambory sadbové. Dále provozuje automat na mléko a poslední dva roky i podnikovou prodejnu, která je otevřená od středy do neděle. Zájemci v ní najdou čerstvé maso i uzenářské výrobky z podnikové výroby.
„Veškerý sortiment je z vlastní výroby, máme bourárnu, výrobnu a udírnu a dokončujeme sušárnu na trvanlivé salámy. V prodejně mohou zákazníci nakoupit čerstvé bourané hovězí i vepřové maso z naší produkce, které řezník upraví podle požadavků spotřebitelů. Ale i uzenářské výrobky jako jsou klobásy, špekáčky, párky, salámy či šunky. Děláme však i tradiční zabíjačku, respektive jitrnice, jelita nebo tlačenky. Děláme masové konzervy, paštiky či lančmít, který nabízíme nejen v tradiční receptuře, ale i zauzený. Nebojíme se ani různých specialit, například děláme adventní vánoční salám či velikonoční pomlázku z uzeného vepřového bůčku. Mezi sezónní speciality patří také bílé vařené klobásy (bratwurst) nebo i steaky ze stařeného hovězího masa na gril. Maso, které zraje ve vakuu šest až osm týdnů, je pak dokonale jemné a křehké. Mimo to celoročně vaříme obědy. Pokud bych měla odpovědět na otázku, o jaký sortiment je největší zájem, tak to jsou špekáčky a v sezóně zabíjačka a maso na gril,“ vypočítala vedoucí masné výroby Bc. Markéta Klímová.
Více se dočtete v některém z aktuálně připravovaných čísel týdeníku Zemědělec.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!