31.05.2022 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Maso a uzeniny z vlastního chovu

Zemědělské družstvo Bělčice provozuje na Strakonicku klasickou zemědělskou výrobu. Na výměře 1900 ha zemědělské půdy pěstuje jednak tržní plodiny, jednak si vytváří krmivovou základnu pro chov skotu a prasat za účelem produkce mléka a hovězího a vepřového masa. Prakticky veškerá roční produkce mléka o objemu převyšujícím čtyři miliony tři sta tisíc litrů končí v mlékárně západně od našich státních hranic. Vyprodukovaným hovězím a vepřovým masem pak chovatelé zásobují především tuzemské jatky v Příbrami a Písku, ale i vlastní porážku s navazujícím zpracovatelským provozem. Široký sortiment finalizované masné výroby nabízejí v podnikové prodejně otevřenou před dvěma roky.

 

Zemědělské družstvo Bělčice vzniklo v roce 1975 sloučením čtyř subjektů, respektive JZD Bělčice, JZD Hostišovice, JZD Hormosín a JZD Tisov a i po transformaci, k níž došlo o sedmnáct let později, si zachovalo svoji původní podobu.  

V nadmořské výšce 500 metrů podnik se sedmdesáti zaměstnanci aktuálně obhospodařuje výměru 1900 ha zemědělské půdy, z níž je 1340 hektarů orné a zbývající podíl představují louky.

Živočišnou výrobu má podnik postavenou na chovu dojeného skotu a prasat. Ve dvou produkčních stájích na farmách v Bělčicích a Hormosíně evidují 510 dojnic českého strakatého plemene a spolu s telaty, jalovicemi a býky ve výkrmu chov skotu představuje 1350 kusů zvířat. Chov prasat reprezentuje 160 prasnic genetiky PIC, dále 720 selat v předvýkrmu a 1100 kusů ve výkrmu.

Družstvo si našlo cestu k zákazníkovi. Prakticky po celý rok prodává vlastní konzumní brambory, přičemž na jaře má v nabídce také brambory sadbové. Dále provozuje automat na mléko a poslední dva roky i podnikovou prodejnu, která je otevřená od středy do neděle. Zájemci v ní najdou čerstvé maso i uzenářské výrobky z podnikové výroby.

„Veškerý sortiment je z vlastní výroby, máme bourárnu, výrobnu a udírnu a dokončujeme sušárnu na trvanlivé salámy. V prodejně mohou zákazníci nakoupit čerstvé bourané hovězí i vepřové maso z naší produkce, které řezník upraví podle požadavků spotřebitelů. Ale i uzenářské výrobky jako jsou klobásy, špekáčky, párky, salámy či šunky. Děláme však i tradiční zabíjačku, respektive jitrnice, jelita nebo tlačenky. Děláme masové konzervy, paštiky či lančmít, který nabízíme nejen v tradiční receptuře, ale i zauzený. Nebojíme se ani různých specialit, například děláme adventní vánoční salám či velikonoční pomlázku z uzeného vepřového bůčku. Mezi sezónní speciality patří také bílé vařené klobásy (bratwurst) nebo i steaky ze stařeného hovězího masa na gril. Maso, které zraje ve vakuu šest až osm týdnů, je pak dokonale jemné a křehké. Mimo to celoročně vaříme obědy. Pokud bych měla odpovědět na otázku, o jaký sortiment je největší zájem, tak to jsou špekáčky a v sezóně zabíjačka a maso na gril,“ vypočítala vedoucí masné výroby Bc. Markéta Klímová.

Více se dočtete v některém z aktuálně připravovaných čísel týdeníku Zemědělec.*

Ing. Miroslava Zemanová (vpravo) s Bc. Markétou Klímovou
Ve stádu je kráva narozená v roce 2005 a její aktuální celoživotní produkce je na úrovni 134 200 litrů mléka
Produkční stáj v Bělčicích
Výkrm býků na farmě v Hostišovicích
Po repopulaci v roce 2013 došlo ke zlepšení zdravotního statusu v chovu, což se projevilo i v ekonomice chovu

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down