Na cestě po Švýcarsku a Německu jsme na pozvání českého týmu Qualivo ve dnech 20. a 21. června mimo jiné navštívili švýcarskou společnost Hofman Nutrition AG a firmu Adler. Mezinárodní značkou společnosti Hofman Nutrition je Qualivo, mezinárodní registrovaná ochranná známka masa.
Společnost, která byla založena v roce 1962, se zaměřuje na přírodní mikroživiny pro všechny druhy zvířat. Snahou je posílit imunitní systém, regulovat trávení a zlepšit metabolismus. Vedle vyšší užitkovosti, resp. lepší růstové schopnosti, se zlepšuje zdravotní stav zvířat, což významně snižuje užívání léčiv a antibiotik v produkci masa.
Mikroživiny Hokovit jsou vyráběny z cenných přírodních zdrojů, jako je kolostrum, extrakty z kvasnic a rostlin, byliny, speciální mastné kyseliny, peptidy, antioxidanty, organické stopové prvky a mikronizované vitamíny.
Majitelem firmy je Jürg Hofmann a jeho pokračovatelem je jeho syn Alexander. V roce 1995 vytvořili vlastní značku Qualivo. Alexander Hofman nám v prezentaci vysvětlil, že před padesáti lety rodinný podnik Hofmann Nutrition AG ve Švýcarsku vyvinul přírodní mikroživiny pro krmení zvířat pod značkou Hokovit. Toto krmivo obsahuje suroviny, jejichž zdrojem je kolostrum, více než 60 různých rostlinných a kvasinkových extraktů, specifické mastné kyseliny, peptidy, cheláty a mikronizované vitamíny. Mikroživiny Hokovit jsou dnes vyráběny vyváženy do více než 25 zemí světa. Používají se pro hospodářská zvířata a domácí zvířata.
Jürg Hofmann se synem nás potom provedli farmou s chovem skotu, který využívají mimo jiné k testování mikroživin Hokovit a produkci masa qualivo. Vykrmují tu telata i býky. Zvířata jsou ustájena na slámě, mají k dispozici výběh a krmnou dávku tvoří jen seno a krmná směs Hokovit složená podle kategorie zvířat.
Výroba a marketing masa značky Qvalivo se rozšířily nejen po Švýcarsku, ale i v zahraničí. Povolení získaly Česká republika, Slovensko a Rusko.
Rodinná firma Adler vlastní porážku a zpracovnu zejména vepřového masa, a to i značky Qualivo. Vyrábí obrovské množství produktů podle požadavků zákazníka (zejména obchodních řetězců). Navštívili jsme výrobnu i jejich vlastní prodejnu, abychom viděli, jak se jednotlivé výrobky vyrábí a distribuují. Prováděla nás Marie-Luise Adlerová a ukázala nám výrobu některých produktů od bourání masa až po jejich balení.
Typická pro firmu je výroba schwarzwaldské šunky a mnoha druhů salámů a klobás, uzenek, a to dokonce i v konzervě. Adler Schwarzwaldská šunka je vyrobena z vybraného masa. Je jemně kořeněná tradičním kořením, ručně solená. V soli zůstává několik týdnů a udí se studeným kouřem ze směsi pilin a dřevní štěpky z jedlí z Černého lesa. Uzení trvá tři týdny a šunka pak získává svou typickou kouřovou barvu. Potom 12 týdnů odpočívá a „suší“ se a poté je připravena k zabalení a distribuci. Dalším typem šunky je vzduchem sušená šunka, která zraje devět měsíců. Je solená ručně v celých kusech bez kůže a může být nařezána na vakuově balené plátky. Do sortimentu patří Qualivo šunka bez kůrky, Qualivo bůček bez chrupavky, Qualivo Klobása, Qualivo Wienerle – vařená klobása, Qualivo Servela, Qualivo lyonský salám, Qualivo horská klobása, Qualivo minisalámy či Qualivo salám.*
Podrobněji v časopisu Náš chov a týdeníku Zemědělec.