Mastné kyseliny ve výživě prasnic a selat

Náklady na krmivo představují významnou část celkových nákladů v chovech prasat. Finanční výdaje na krmivo zaujímají více než 50 % celkových výdajů na chov, přičemž nejméně 70 % z těchto nákladů je využito na poskytnutí energetických živin. Tuky a oleje jsou hlavním zdrojem energie (E) ve výživě a z pohledu hustoty E patří mezi koncentrované zdroje.

Mastné kyseliny (FA) tvoří 94 až 96 % celkové hmotnosti tuků a olejů . Jsou hlavně pohotovým a vydatným zdrojem E. Z dietetického pohledu jsou významné zejména polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Nasycené mastné kyseliny (SFA) a mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) si mohou zvířata sama vytvářet z přijatých sacharidů. Některé FA však musí být a jsou přijímány ve stravě. Provedené studie ukázaly, že některé FA zřejmě zlepšují tělesné funkce a mohou být důležité ve fyziologických procesech Předpokládá se, že všechny natrávené FA jsou stejně užitečné pro metabolické účely, a proto se v praktické výživě prasat používá široká škála dietních.

FA jsou hlavním zdrojem E, důležitými komponentami buněčné membrány, metabolickými substráty v mnoha biochemických drahách, signálními molekulami a imunitními modulátory. FA se mohou spolupodílet s dalšími složkami na urychlení zabřeznutí samic, embryogenezi plodů, antioxidační aktivitě jako složky působící proti oxidačnímu stresu, podpoře imunitního systému a imunitních reakcích sliznic, vývoji střevní stěny, funkci epiteliální bariéry, podpoře proti zánětlivým reakcím. Doplněk aminokyselin a FA vykazujících specifické funkce může zvýšit užitkovost prasnic prostřednictvím jejich účinků na klíčové metabolické dráhy  a proto používání specializovaných zdrojů tuků, které mohou být přínosné nejen pro jejich vysoký obsah E, ale také pro jejich pozitivní vliv na reprodukční a další fyziologické procesy v organismu zvířat.

Mlezivo a mléko jsou nejranějšími zdroji živin pro novorozená selata. Obsahují směs složek, jako je laktóza, bílkoviny (hlavně kasein a imunoglobuliny), FA, růstové faktory a buňky imunitního systému. Mléko prasnic hraje zásadní roli v rychlosti růstu a míře přežití selat. Produkce a složení mléka je velmi variabilní a závisí na mnoha faktorech. Mimo výživy mají na produkci vliv vlastnosti prasnice (genotyp, velikost vrhu, parita, fáze laktace, zásoby tělesného tuku), zdravotní stav prasnice a faktory prostředí, ve kterém je prasnice chována (krmný management, fotoperioda či klimatické parametry) Výživný a fyziologický stav březích a kojících prasnic přímo ovlivňuje nejen vývoj plodů, ale i růst a zdravotní stav novorozených selat. FA přítomné v krmivu jsou přímo využívány zvířaty. Profil FA v mlezivu a mléce prasnice odráží jejich dietní příjem a poskytuje příležitost upravit složení FA v mléce a zajistit přísun potřebných FA selatům

Zastoupením FA v krmné dávce prasnic v době březosti a laktace lze ovlivnit složení tuku v mlezivu a mléce, které jsou významnou součástí ve výživě selat od narození až do odstavu. Obsah žádoucích FA v krmivu prasnic může příznivě ovlivnit prenatální a postnatální vývoj selat. Uvádí se, že n-3 FA mají blahodárný vliv na vývoj mozku, sítnice, vývoje sliznice střeva či posílení imunity, což se odrazí na větší životaschopnosti selat a prosperitě chovu.

MVDr. Jana Tšponová, Ph.D., Mgr. Kateřina Sedláková, Ph.D., Ústav chovu zvířat, výživy zvířat a biochemie, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární univerzita Brno

 Podrobněji v časopisu Náš chov 4/2022.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down