Ketóza je mnohými zootechniky i veterináři často považována za závažnou metabolickou poruchu dojnic spojenou se sníženou mléčnou užitkovostí, zdravotními komplikacemi a ekonomickými ztrátami pro mlékárenský průmysl. Existuje však stále více důkazů, které naznačují pozitivní roli ketonů při snižování metabolické dysfunkce a chronických onemocnění.
Ketolátky včetně acetoacetátu, 3-beta-hydroxybutyrátu a acetonu jsou substráty přenášející energii produkovanou v játrech a bachoru z aminokyselin a mastných kyselin. Když je dostupnost glukózy snížena, ketony se zdají být životně důležitým metabolickým palivem udržujícím buněčný metabolismus v několika tělesných tkáních. Ketony jsou obvykle známé jako signály potlačující chuť k jídlu; Ketóza však může aktivovat centra krmení a sytosti v hypotalamu v závislosti na tom, zda je zvíře v pozitivní nebo negativní energetické bilanci.
Ketóza jako nemoc
Ketóza byla považována za primární poruchu peripartálního období skotu charakterizovanou acetonovým zápachem, nechutenstvím, suchými výkaly a sníženou produkcí mléka. Stav excitačních ketonů je obvykle zvýšený. Ketóza má různé projevy a složitou etiologii a klasifikuje se na základě míst ketogeneze, jako jsou trávicí, jaterní a mléčné. Mezi dva obecné typy ketózy patří patologická ketóza a fyziologická ketóza. Patologická ketóza neboli spontánní ketóza je klinické metabolické onemocnění dobře krmených krav a fyziologická ketóza je definována jako obecné zvýšení ketolátek v tělních tekutinách. Kromě toho ketóza vede k rozvoji klinických onemocnění, jako je ztučnění jater, dislokace slezu, metritida, mastitida a hypokalcémie.
Důkazy podporující měnící se pohled na ketózy
Na základě naší současné úrovně znalostí je keton ústředním hráčem v etiologii dysfunkčního energetického metabolismu a jeho nepříznivých dopadů na zdraví a produktivitu. Ketóza se proto projevuje jako neschopnost správně se přizpůsobit negativní energetické bilanci. Nedávné diskuse o ketóze se však zaměřují na skutečnou roli ketonů v patogenezi peripartálních poruch dojnic. Je zřejmé, že naše současné chápání faktorů vedoucích k rozvoji ketózy zůstává neúplné, pokud jde o snížení peripartálních metabolických poruch. Kromě toho je vztah mezi cirkulujícími ketony, produkcí a zdravím nekonzistentní a zvýšená dostupnost ketonů může mít pozitivní vliv na metabolické zdraví snížením zánětu a zlepšením citlivosti na inzulín. Protichůdné důkazy týkající se vlivu nadměrného množství ketonů na dojnice naznačují, že současné paradigma týkající se role ketonů na peripartální dysfunkci je třeba revidovat. I když vzhledem k zaměření na potlačení ketózy a souběžný výskyt hyperketonémie se zvýšením volných mastných kyselin nebylo tento nesprávný pohled u dojnic dosud revidován.
Pozitivní účinky ketonů na zdraví a metabolismus
Jako energetické substráty ketony udržují bazální energetický metabolismus a podporují periferní tkáně po porodu. Kromě toho ketony působí jako protizánětlivé, neuroprotektivní a inzulín senzibilizující mediátory k léčbě a prevenci chronických onemocnění a ke zmírnění stavů, jako je peripartální oxidační stres a nekontrolovaný zánět. Krávy s hyperketonémií mají normální produkci mléka a zdraví, což naznačuje, že ketony mohou hrát neidentifikované pozitivní funkce na metabolismus a fyziologii krav.
Negativní účinky ketonů na zdraví a metabolismus
Protizánětlivý účinek ketonů omezuje schopnost mléčného skotu vytvořit silnou odpověď proti virové a bakteriální infekci, ačkoli negativní dopady ketonů na imunitní funkce jsou závislé na dávce. Kromě toho ketony přispívají k metabolické dysfunkci a snížené chuti na příjem krmiva, když je imunitní systém ohrožen, včetně expozice bakteriální DNA a endotoxinům.
Závěr
Většina našich znalostí o ketóze je založena na studiích, které mají omezení. Výzkumníci se zaměřili především na zmírnění ketózy, což vedlo k nedostatku dostatečných znalostí o účincích samotných ketonů. Proto je nezbytné zjistit, zda metabolická dysfunkce vedoucí ke špatné užitkovosti a zdravotnímu stavu krav v peripartálním období je způsobena akumulací ketolátek nebo navzdory ní.
Dairy Global*