Měření příjmu mleziva selaty

Pro hodnocení příjmu mleziva selaty existuje několik metod, je třeba ujasnit si, jaké parametry nás zajímají. O metodách vyhodnocujících příjem mleziva selaty hovořila na semináři společnosti Trouw Nutrition Biofaktory nizozemská veterinářka Maartje Wilhelmová ze společnosti Biochek, BV.

Zahraniční přednášející uvedla, že příjem mleziva lze měřit jednak výpočtem predikční rovnicí, do níž se dosazují hodnoty hmotnosti selete po porodu před napitím a za čtyřiadvacet hodin po porodu. Dále technikou ředění izotopů, která je časově i finančně náročná, a konečně vážením selat před sáním a po něm, což ale narušuje průběh sání. Zdůraznila, že pro každodenní praxi se využívá měření hladin sérových imunoglobulinů, a to metodou ELISA buď tzv. rychlým testem v analyzátoru Colostrum Quality Counter (CQC), jehož výsledky jsou pouze orientační, nebo drahou laboratorní analýzou. K tomuto účelu lze využít také gelovou elektroforézu, je však pracná a drahá.
„Naopak rychlou a levnou je metoda immunocritu, kterou se měří obsah imunoglobulinů v krvi selat. Ze získaných hodnot můžeme například zjistit, jaká je uniformita ve vrhu s ohledem na distribuci mleziva, vitalitu selat či délku porodu. Je všeobecně známé, že sele, které se napije jako první, přijme mlezivo s nejvyšší koncentrací imunoglobulinů. Selata s vyšším obsahem imunoglobulinů v krvi lépe rostou. Pokud jde o použití immunocritu v praxi, základní měření ukazuje na aktuální situaci v chovu. Po analýze získaných výsledků se vytvoří akční plán na zlepšení. Při zavádění změn optimalizujících management farmy neváhejte se zavedením nových postupů, s nimiž seznámíte i obsluhující personál. Je třeba si uvědomit, že k projevu změn je třeba dostatek času. Úspěšnost opatření se posuzuje na základě porovnání získaných výsledků s předchozím měřením,“ uvedla nizozemská veterinářka Maartje Wilhelmová.*
Více se dočtete v lednovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down