Společnou přednášku si na semináři Individuální zařazování dojnic do reprodukce na ČZU připravili David Struska a Ing. Maria Kožíšková a věnovali se tématu sledování a řízení mikroklimatu ve stáji dojnic. Další přednášku měla Ing. Veronika Kinterová, Ph.D. (Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR).
Popisovala hodnocení kvality oocytů skotu získaných aspirací ovariálních folikulů. Velikost ovocytu je asi 120μm. Ovocyt je obklopený kumulárními buňkami (CC) pro přísun metabolitů a nutrietů, jsou důležité k rozpadu zárodečného váčku (GVBD) a vývoji do metafáze II (MII).Kvalitní oocyt má neporušen)o zonu pellucidu (ZP), má sférický tvar, homogenní cytoplazmu, po maturaci je přítomno pólové tělíska meiotické vřeténko. Meiotické zrání a fertilizace jsou procesy náročné na energii. Důležitým zdrojem energie jsou lipidy, v ovocytu jsou ve formě lipidových dropletů/kapiček (LD). Pro metodu ovum pickup (OPU) byly vybírány prvotelky bez hormonální stimulace 55–75 dnů po otelení při současném hodnocení metabolického a oxidativního statusu. Po ultrasonografickém vyšetření výskytu folikulů a žlutého tělíska (CL) došlo k aspiraci folikulů větších než 2 mm a ovocyty se převážely v nahřátém „holding“ médiu.Hodnocení kvality oocytů proběhlo vizuálně pod mikroskopem a hodnotily se CC a měřily se a zařadily se do kategorie 1–3 dle stavu CC a počtu řad CC. Měřil se průměru PC před a po in vitro maturaci pro určení míry expanze PC. Dále metodiky pokračovala imunofluorescencí a barvení lipidů. Sledovali se lipidové droplety a podle velikosti byly rozděleny do tří kategorií malé, střední a velké a posuzovalo se rozmístění dropletů v cytoplazmě (homogenní x heterogenní –shluky). V plánech do budoucna je vyhodnocení dvou posledních pokusů (Exp9 a Exp10 z 10/2022) celkem 92 oocytů. Budou kompletovány výsledky s parametry získanými z chovu (úspěšnost zabřeznutí, poměr T : P v mléce apod.) a doplněna statistická analýza. Bude pokračovat sledování dělivosti a úspěšnosti vývoje do stádia blastocysty (7–8 dní) in vitro oplození OPU oocytů.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!