Celý soubor pracovních úkonů těsně před nasazením dojicího stroje je do značné míry nejednotný a také obecně, až na malé výjimky, špatný. Nejen, že se vynechávají některé úkony, jiné se stávaly zcela nadbytečnými, či jsou z nich dokonce zlozvyky, které procesu dojení, resp. zdraví mléčné žlázy nenapomáhají.
Co to je dobrá hygiena? Jaká je obecná definice dobré a špatné hygieny? Úkony spojené s hygienou vemena či struků patří k těm nejdůležitějším, resp. nejkritičtějším krokům při pracovní operaci dojení.
Cílem postupů v dojírně je zahájení vlastního dojení po nezbytném odstřiku mléka a to nikoliv na podlahu nebo do ruky a nasazení násadců na dokonale čisté, navíc suché a perfektně stimulované struky. To vše ovlivňuje celkovou dobu dojení, rychlost spouštění, výskyt mastitid, ale také kvalitu mléka.
Pokud si vedoucí pracovníci v chovech dojnic uvědomí, že se oproti níže uváděným zásadám poněkud, či podstatně liší, potom je nutné se zamyslet se nad doposud užívanou praxí a přehodnotit ji.
Zásady:
Dokonale očistit vemeno, resp. struky!
Dezinfikovat struky!
Nezapomínat na konce struků, resp. ústí strukového kanálku!
Pozorně očišťovat silně znečištěná vemena, resp. struky!
Dokonale osušit struky!
Nešetřit na utěrkách!
Volit bavlněné nebo papírové utěrky?
Přednostně ošetřit pouze struky!
Manipulovat jen s čistou utěrkou!
Po očistě vemena, resp. struků vyloučit další styk ruky dojiče se struky!
Správně nasazení strukových násadců!
Doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., technolog – specialista, Ing. Stanislav Staněk, Ph.D., VÚŽV, v. v. i. Praha-Uhříněves
Podrobněji v časopisu Náš chov 6/2018.*