Obilniny, mezi které patří i kukuřice, jsou hlavním zdrojem potravin pro člověka a krmiv pro hospodářská zvířata. Během tisícovek let se kukuřice změnila z plevelné rostliny, jejíž klasy obsahovaly méně než tucet zrn, v moderní zemědělskou plodinu se stovkami zrn v jedné palici. Moderní technologie pomáhají nejenom při dalším šlechtění, ale též při optimalizaci výživy i stabilizaci výnosu navzdory výkyvům počasí. Svůj podíl na tom mají vědci z různých částí naší planety.
Šlechtění se nevyhýbá žádné zemědělské plodině či hospodářskému zvířeti. Pravděpodobnost, že bychom se jednoho dne dostali do stavu, kdy by bylo možné říct: „Máme hotovo, další šlechtění není potřeba“ není velká. Každá doba má své potřeby, šlechtitelské cíle i postupy. V současnosti jsou v centru zájmu metody založené na genomice a genových editacích. Někdy jde o úkoly snadnější, jindy o velmi složité. Záleží na komplexnosti genomu organismu, vlastnosti, jež má být upravena, a složitosti jejího genetického kódování.
Genom kukuřice patří mezi ty velmi složité, a tak je provádění změn technikami genomové editace poměrně problematické. Vědci z Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) použili techniku tzv. genových nůžek CRISPR, aby si ‚pohráli‘ s promoterovými oblastmi kukuřičného genomu a modifikovali růst kmenových buněk. Díky odhalení sekcí, které ovlivňují výnos zrna, doufají, že se jim podaří přesnější a efektivnější editace v této oblasti.
Výkonné techniky editace DNA, kam patří i CRISPR, mohou urychlit celý proces šlechtění a například profesor David Jackson z CSHL a jeho spolupracovník Lei Liu se společně s docentkou Madelaine Bartlett z University of Massachusetts Amherst věnovali využití této vysoce specifické techniky k ovlivnění počtu zrn v kukuřičném klasu. Jacksonova laboratoř byla jednou z prvních, která použila technologii CRISPR k editaci genomu kukuřice.
DNA je rozdělena do dvou částí: genové a regulační oblasti, která podporuje nebo potlačuje aktivitu genů. Řada vědců dosud používala CRISPR jen velmi jednoduchým způsobem, nejčastěji k prostému narušení genu, čímž byl v podstatě vyřazen z činnosti. Ale Jackson přišel s novou myšlenkou: použít CRISPR na promotorové oblasti DNA, které geny ‚zapínají‘. To jim přineslo zajímavé výsledky, jež by mohly být zdrojem variability různých vlastností důležitých pro zemědělskou praxi.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!