18.10.2015 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Molekulární genetika pro šlechtění

Pokroky na poli výzkumu molekulární genetiky a stále levnější a rychlejší možnosti sekvenování přináší nové podněty pro bádání a další možné směrování šlechtění skotu. U masného i dojného skotu probíhají mnohé zajímavé studie, na kterých pracují týmy na univerzitách a vědeckých pracovištích celého světa, které demonstrují, jak užitečné mohou být širokospektrální analýzy DNA.

Požadavky kladené na dojný i masný skot jsou stále vyšší a chovatelé jsou čím dál tím náročnější. Ještě zhruba do poloviny devadesátých let stačilo, aby kráva nadojila spoustu mléka a býk ve výkrmu rychle narostl, ale od té doby jdou požadavky a očekávání chovatelů stále nahoru. Požadují pro svá stáda konstitučně pevné krávy s dobrou plodností a hlavně dlouhověké, jejichž vemena jsou dobře chráněna proti infekci, tak aby nebylo nutné nadužívat léčiva, s lepšími paznehty, aby se nemusely vyřazovat na onemocnění končetin a efektivnější konverzí živin, aby se snížily náklady na čím dál tím dražší komponenty krmných dávek. To je spousta vlastností, které jsou řízeny všemi možnými a často složitě funkčně provázanými geny. Aby se je podařilo zkombinovat v jedné krávě – nejlepším a nejrychlejším způsobem – je důležitá dobře zvládnutá technologie genomické selekce. Zejména šlechtitelské firmy mají velký zájem na jejím dalším zdokonalování, protože je to silný nástroj při výběru těch nejlepších plemenic a plemeníků pro maximální genetický pokrok v požadovaných vlastnostech.

Minorgeny mají velký význam
Většina vlastností, které mají vliv na hlavní ukazatele produkce, a tedy důležitých pro šlechtění, není řízena jednotlivými geny podle mendelistické genetiky, ale naopak je kódována mnoha takzvanými minorgeny, neboli „geny s malým účinkem“, které společně ovlivňují jeden znak, přičemž každý gen může mít několik variant a tak vzniká mnoho kombinací, které vedou k různým fenotypovým projevům. Proto je důležité všechny tyto varianty identifikovat, aby jejich znalosti bylo možno využít pro šlechtění.

Více si přečtete ve Farmáři č. 10/2015

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down