Nástroj včasného varování pro hodnocení SARA

Při subakutní bachorové acidóze uniká velké množství nestráveného krmiva z bachoru a tenkého střeva a způsobuje rozsáhlou fermentaci v zadním střevě. Odběr vzorků výkalůe je neinvazivní metoda k hodnocení charakteristik stolice a mikroflóry ke sledování subakutní bachorové acidózy.

Subakutní bachorová acidóza (SARA) je vysoce rozšířená trávicí porucha u stád s vysokou užitkovostí. Časná fáze laktace je obdobím zvýšeného rizika subakutní bachorové acidózy; proto je klíčová identifikace ohrožených zvířat v období sucha. Subakutní bachorová acidóza postihuje bakteriální společenství bachoru a tlustého střeva. Odběr vzorků stolice je tedy metodou pro hodnocení charakteristik stolice a mikroflóry pro sledování SARA.

Důsledky subakutní bachorové acidózy

SARA neboli chronická nebo subklinická acidóza je multifaktoriální porucha běžně způsobená dietami obsahujícími vysoký podíl fermentovatelných sacharidů a nízkou hladinu fyzikálně účinné vlákniny. Subakutní bachorová acidóza má četné dopady na dojnice, včetně snížení funkce bachoru, neúplné degradace fermentovatelných sacharidů v bachoru a tenkém střevě, snížení pH tlustého střeva, vyšší riziko acidózy zadního střeva a průjmu a změny v bachoru a mikrobiotě střeva. SARA navíc snižuje příjem krmiva, zhoršuje zdraví krav a způsobuje vysokou míru nedobrovolného vyřazení krav. Snížená stravitelnost vlákniny a zvýšené množství těkavých mastných kyselin, jako je propionát, způsobují snížení příjmu krmiva. Kromě toho snížení pH v bachoru (pod 6,0) snižuje počet fibrolytických bakterií v bachoru citlivých na kyseliny. Na druhé straně snížení pH v bachoru vyvolává uvolňování vazoaktivních látek, jako je histamin a lipopolysacharidový endotoxin bakteriálního původu. Vasoaktivní látky poškozují kapiláry lamel v chodidle a způsobují u dojnic krvácení, záněty, laminitidu a kulhání. Mezi další důsledky subakutní bachorové acidózy patří pokles dojivosti o 2,7 kg/den, produkce mléčného tuku o 0,3 % a produkce mléčné bílkoviny o 0,12 %. Navíc translokace bachorových bakterií, jako jsou Fusobacterium necrophorum a Arcanobacterium pyogenes, do portální krve v důsledku snížené bariérové funkce bachorové sliznice vede k jaterním abscesům v případech SARA.

Vlastnosti výkalů dojnic

Potenciální biomarkery subakutní bachorové acidózy ve výkalech dojnic zahrnují pH stolice, fermentační metabolity, jako jsou těkavé mastné kyseliny, a mikrobiální profily. pH stolice u zdravých dojnic se řídí biorytmickým vzorem a mění se v průběhu dne a vykazuje odlišné vzorce v reakci na faktory, jako je krmivo, příjem sušiny, řízení krmení a stres. Těkavé mastné kyseliny se vyrábí fermentačním procesem ve střevech a dojnicím dodávají energii. Fekální mikroflóra zahrnuje prvoky, archaea, bakterie a houby představující komplexní ekosystém a faktory, jako je typ ustájení, složky krmiva a vlastnosti krav, ovlivňují složení fekální mikroflóry.

Dopad subakutní bachorové acidózy

Při SARA uniká velké množství nestráveného krmiva z bachoru a tenkého střeva. Způsobuje rozsáhlou fermentaci v tlustém střevě, což zase zvyšuje kyselost obsahu střeva a výkalů. Acidóza tlustého střeva poškozuje epiteliální buňky střeva a vede k odlupování epiteliálních buněk v tlustém střevě, což následně vede k průjmu. Kromě toho zvýšení snadno fermentovatelných sacharidů v krmivu dojnic zpočátku vede ke zvýšené rychlosti růstu většiny bakterií v bachoru, stimuluje fermentaci bakteriemi střeva a produkuje těkavější mastné kyseliny, jako je acetát, butyrát a propionát. V rozmezích pH mezi 5,6 a 6,0 jsou fermentační kapacita a rychlost růstu bakterií produkujících kyselinu mléčnou, jako je Streptococcus bovis, a bakterií využívajících kyselinu mléčnou, jako je Megasphaera elsdenii, v rovnováze. Jak však fermentace pokračuje a je dosaženo absorpční kapacity bachorových papil, pH v bachoru se snižuje v důsledku zvýšení celkového množství těkavých mastných kyselin spíše než kyseliny mléčné. Tyto změny pH v bachoru mění strukturu mikrobiální komunity v bachoru a střevě, snižují počet celulolytických bakterií, zvyšují počet patogenních bakterií, jako jsou grampozitivní koky a tyčinky a gramnegativní bakterie, a ohrožují zdraví dojnic a produktivitu. Snížení pH bachoru pod 5,6 na více než tři hodiny denně zvyšuje volný lipopolysacharid v bachorové tekutině. Podporuje pronikání gramnegativních bakterií v závislosti na krmení a bachorové bakteriální populaci v případě subakutní bachorové acidózy. Například dávka založená na kukuřici s vysokým množstvím snadno fermentovatelného škrobu vede k vyššímu počtu E. coli v bachoru. Pokles bachorového pH zvyšuje osmotický tlak a poškozuje bachorový epitel v závislosti na množství zkonzumovaných sacharidů a jeho fermentovatelnosti. Výše uvedené aktivity poškozují bariérovou funkci bachoru, degradují gap junctions a těsná spojení bachorové epiteliální tkáně a predisponují bachorovou výstelku k transportu endotoxinu a absorpci biogenních aminů.

Závěr

SARA je multifaktoriální trávicí porucha obecně způsobená dietami obsahujícími vysoký podíl fermentovatelných sacharidů a nízkou hladinu fyzikálně účinné vlákniny ve stádech dojnic s vysokou produkcí. Subakutní bachorová acidóza ovlivňuje funkci bachoru, snižuje pH střeva, mění mikrobiotu bachoru a tlustého střeva, snižuje příjem krmiva a vede k průjmu, krvácení, zánětu, laminitidě, kulhání a jaternímu abscesu u dojnic. Subakutní bachorová acidóza navíc mění charakteristiky výkalů a ohrožuje zdraví dojnic, jejich welfare a užitkovost. Odběr vzorků stolice proto poskytuje neinvazivní metodu včasného varování k vyhodnocení a sledování této poruchy v celém stádě dojnic. I když je zapotřebí další studie k prozkoumání změn ve struktuře mikrobiální komunity tlustého střeva během subakutní bachorové acidózy, aby se vytvořila robustní metoda hodnocení.

Dairy Global

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down