Již dvacet let se v Evropské unii nesmí zkrmovat masokostní moučky, respektive zpracované živočišné bílkoviny. Protože ale od roku 2016 nebylo zaznamenáno onemocnění BSE v žádné z členských zemí, Evropská komise chce přejít od zákazu k prevenci. Nový přístup navíc podporuje strategie Farm-to-Fork, v níž se zdůrazňuje efektivnější využívání zdrojů bílkovinných krmiv produkovaných v EU.
Z výše uvedených důvodů Evropská komise navrhla, aby se nejen znovu povolilo zkrmování zpracovaných živočišných bílkovin pro nepřežvýkavce, ale aby se tyto zdroje doplnily také o protein původem z hmyzu. Návrh předložený 9. března stálému výboru pro biologickou bezpečnost potravinového řetězce našel mezi členskými státy (s výjimkou Francie) příznivou odezvu. K hlasování o návrhu by mělo dojít v polovině dubna nebo začátkem května a pokud vše bude probíhat podle předpokladů, k opětovnému povolení použití zpracovaných živočišných bílkovin u monogastrů by mohlo dojít ve třetím čtvrtletí letošního roku.
V návrhu se klade důraz na prevenci křížové kontaminace krmiv, v jejímž rámci se budou muset zpracovávat jednotlivé zdroje živočišných materiálů odděleně. Z toho vyplývá, že prasatům se budou moci zkrmovat zpracované živočišné bílkoviny z drůbeže a naopak.
Zdroj: COPA/COGECA*