03.02.2010 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Několik rad pro kvalitní siláže

Kvalita siláží se dá považovat za jeden z klíčových faktorů efektivní produkce mléka, ale také bioplynu. Je známo, že silážovaná plodina se musí dobře zvolit, správně agrotechnicky ošetřit, kvalitně sklidit a uskladnit. Nezbytným předpokladem výroby jakostní hmoty je také bezchybné dusání a dobře zvládnuté odebírání finálního produktu.

Tyto a další informace si zájemci vyslechli na semináři pořádaném firmou Noack ČR, spol. s r. o., na sklonku minulého roku v Hustopečích u Brna.

Nejen mykotoxiny

Veterinární diagnostik MVDr. Břetislav Pojar se ve svém příspěvku věnoval působení mykotoxinů a jiných patogenů v silážích na zdravotní stav zvířat. Podle jeho slov se většina siláží v České republice svojí kvalitou řadí mezi průměrné nebo podprůměrné. Negativní účinky takového krmiva se potom mohou v těle dojnice sčítat. „Chovatel by proto neměl podceňovat stanovení jednotlivých mykotoxinů v krmné dávce, doporučuji samostatný rozbor každé ze silážních jam,“ uvedl MVDr. Pojar. Zvláště upozornil na nebezpečnou kombinaci mykotoxinů s klostridiemi. „Řešením tohoto stavu je jedině vyrobit kvalitní objemná krmiva,“ konstatoval.

Provozní měření

Součástí semináře byla také praktická ukázka polního měření sušiny konkrétní hmoty. Jak řekl Milan Douša ze společnosti Noack, změřit sušinu přímo na poli ušetří zemědělci mnoho času i finančních prostředků. Pro změření aktuální vlhkosti daného materiálu stačí jeho vzorek udusat v hmoždíři a do této hmoty zapíchnout sondu přístroje, který se dá v běžné síti koupit jako vlhkoměr na dřevo. „Jediným rozdílem oproti měření vlhkosti dřeva je právě nutnost důkladného upěchování zkoumaného materiálu,“ vysvětlil Douša.

Informace z Německa

S některými praktickými zkušenostmi ze svého farmaření seznámil účastníky semináře Dr. Bernd Pieper ze společnosti Dr. Peiper, Technologie- und Produktenentwicklung GmbH. Podle jeho názoru je nutné vyrobit kvalitní siláž, pokud chceme efektivně vyrábět mléko nebo bioplyn.
Do siláže potom doporučuje přidat biologický konzervant Bio-Sil, což je lyofilizovaná bakteriální kultura založená na homofermentativních bakteriích mléčného kvašení. Obsahuje kmeny Lactobacillus plantarum DSM 8862 a Lactobacillus plantarum DSM 8866. „Tento přípravek neobsahuje žádný geneticky modifikovaný organismus a je vhodný pro vysokoprodukční chovy skotu i pro biofarmy,“ přiblížil Dr. Pieper. „Při inokulační dávce 300 tisíc kolonie tvořících jednotek na gram silážní hmoty se vyznačuje vysokou efektivitou a rychlostí fermentace při nižší celkové kyselosti siláže,“ sdělil přednášející. Dodal, že přípravek Bio-Sil byl úspěšně testován podle DLG v kategoriích Zlepšení fermentace u středně silážovatelných plodin o sušině 35 procent a méně, Zlepšení fermentace u lehce silážovatelných plodin o sušině mezi 35 a 50 %, Zlepšení stravitelnosti a Zvýšení dojivosti.

Klíčové informace:

 Seminář věnovaný zvyšování kvality siláží se konal koncem minulého roku v Hustopečích u Brna.
 Pozvání společnosti Noack ČR přijal mimo jiné Dr. Bernd Pieper ze Spolkové republiky Německo, který vlastní farmu s chovem dojených krav.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down