04.09.2019 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úspěšná farma, pivovar i muzeum

Pojem diverzifikace podnikání dovedl k dokonalosti sedlák Martin Novák z Obory nedaleko Tábora spolu se svou rodinou. Kromě pětisethektarové farmy s chovem dojnic, kterou má už od roku 1991, založil před čtyřmi lety lokální pivovar. Další aktivitou je od roku 2002 provoz zemědělského muzea a obrazárny v nedaleké Želči.

Zemědělství se začal Martin Novák věnovat prakticky již v průběhu studia na vysoké škole. V roce 1992 začínali hospodařit na výměře dvaceti hektarů, které byly jeho tchánovi navráceny z původního JZD.

Dnes hospodaří na výměře 500 hektarů zemědělské půdy, na které najdeme pícniny pro chov holštýnského skotu (trávy, jetel, žito na senáž, hrách), také na 200 hektarech kukuřici, na 90 pšenici a na 40 řepku. Letos poprvé zaseli sedláci také sladovnický ječmen, který se bude využívat k produkci vlastního piva.

V živočišné výrobě se Novákovi věnují chovu dojnic, aktuálně jich je ve stáji v Oboře 120, celkový počet kusů skotu se pohybuje okolo 260. Průměrná roční užitkovost dojnic je zhruba deset tisíc litrů mléka, které se dodává do provozu v Klatovech.

Ve svém podnikání dbá rodina podle slov Martina Nováka na regionální a také logickou produkci. Co si pod tím můžeme představit? Na farmě i v pivovaru na sebe vše navazuje nebo se doplňuje. Zbylé suroviny z provozu farmy se zpracovávají v bioplynové stanici s malým výkonem, který přesto stačí na vytápění vlastních prostor i části obecních. „Nejsme totiž zastánci zběsilého pěstování biomasy, která pak „prohučí bioplynkou“. Tato elektrárna má být na využití nespotřebovaného materiálu z farmy,“ je přesvědčen Novák.

V tomto duchu přikročil i k provozování pivovaru, do něhož maximum možných surovin dodává z vlastních zdrojů, jak napovídá pohled na nedalekou chmelnici. Pivo se rozváží vlastním elektromobilem.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down