(Ne)Týrané slepice v komerčních chovech

Aktuálně diskutovaný zákaz chovu nosnic v klecích se stal politickým tahem i pro většinu obchodních řetězců působících v Česku, které se zavázaly, že od roku 2025 přestanou z etických důvodů odebírat vejce z klecí. A to i za cenu, že na pultech prodejen podraží.

Také jste v tuzemském veřejnoprávním médiu viděli diskusi, která se rozpoutala okolo klecového chovu slepic? Nezasvěcení museli zejména po zveřejnění nelegálně pořízených reportáží ze čtyř komerčních chovů s produkcí konzumních vajec nabýt dojmu, že chovatelům je zdraví nosnic lhostejné a že se dopouštějí týrání zvířat. Jak se říká účel světí prostředky, ale trefovat se do zemědělců, kteří se prioritně starají o výrobu potravin a dále mimo jiné i o údržbu krajiny, není fér. Svou činnost vykonávají v souladu s evropskou legislativou, která je v některých ohledech přísnější, než je pro chovatele ve třetích zemích. Její dodržování pravidelně kontrolují dozorové orgány a díky tomu můžeme konzumovat zdravé a bezpečné potraviny.
K problému se před televizní kamerou vyjádřil také ředitel Státní veterinární správy MVDr. Zbyněk Semerád, který vzniklou situaci hodnotil jako kampaň, jejímž cílem bylo, aby spotřebitelé bojkotovali vejce z klecových chovů.
„Pokud jde o záběry mrtvých kusů drůbeže, byl bych schopen natočit je také ve voliérách i volných chovech. Slepice umírají ve všech chovech. Není to problém té technologie, je to problém zanedbání. Navíc záběry byly pořízené v noci, když to zvíře uhyne, tak tam zůstane do druhého dne. Je třeba zdůraznit, že podmínky chovu vycházejí ze směrnice, shodné s evropskou legislativou, která nebyla dělána tak, že si chovatelé řekli co jim vyhovuje, ale na základě odborné studie. Samozřejmě je v pořádku, že se hledají způsoby, jak zlepšit welfare. Musí však umožňovat také produkci. Jako veterinární správa to posuzujeme nejen z pohledu welfare, ale také z pohledu biologické bezpečnosti a z hlediska zatížení prostředí. Volný chov slepic bude z hlediska welfare možná dobrý, ale jen do doby, než se objeví ptačí chřipka. V tu chvíli se všechny chovy budou muset zavřít, aby nedošlo k hromadnému úhynu slepic. Zdravotních rizik je ale celá řada. V malochovech jsou například problémy s tuberkulózou, protože slepice jsou dlouho v produkci. Naproti tomu v klecových chovech se neobjevuje. Na druhou stranu se ve velkochovech dodržuje ozdravovací program z hlediska salmonely a celý soubor dalších opatření. Představa, že okolo vesnic budou obrovské prostory pro chov drůbeže ve volnosti je naivní. Dnes je snaha vytlačit zemědělskou produkci z vesnic. Protože mnozí nechtějí zápach. A pokud jde o kvalitu klecové produkce, vajíčka nezůstávají v hnízdech a jsou mnohem čistější, což zvyšuje jejich potravinovou hodnotu. Rozdíl v kvalitě vajec s ohledem na technologii chovu není prakticky žádný. Běžný spotřebitel se většinou řídí tím, jestli je více žluté nebo ne. Zbarvení žloutku ovlivňuje krmivo, ne technologie chovu,“ uvedl přibližně v tomto smyslu MVDr. Semerád.*

Komentáře ke článku 1

  • Vašík s hranatou hlavičkou

    Tohoto idiota na týden zavřít do klece aby si vyzkoušel jaké to je.
    Co se týče ptačí chřipky tak nákaza se projevila v uzavřených chovech, stejně jako v těch volných.Takže tyto lži neplatí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *