Kvalitu objemných krmiv v Evropě a management rizika mykotoxinů v chovech dojnic si jako téma na semináři Alltechu vybrala zástupkyně odborného týmu pro mykotoxiny společnosti Alltech Radka Bořutová, DVM, Ph.D. Pro řešení problémů způsobených mykotoxiny doporučila produkt Mycosorb A+.
Mykotoxiny jsou jedovaté sekundární metabolity produkované houbami – plísněmi. „Představují potenciální kontaminaci krmiv. Je identifikováno více než 500 různých typů mykotoxinů, které nejsou potřebné pro životní cyklus plísní, obvykle vznikají, když je plíseň ve stresu. Může se vyskytovat hodně plísní a žádné mykotoxiny, ale také může být nízký počet plísní a hodně mykotoxinů, jež jsou neviditelné, bez chuti a zápachu,“ komentovala přednášející.
Faktorů vzniku mykotoxinů je celá řada. Při pěstování jde například o odrůdy plodin, ošetření semen, datum výsadby, způsob zpracování půdy či předchozí plodinu, při vývoji rostlin pak o teplotu, vlhkost nebo poškození hmyzem. Při sklizni je důležitý termín, zralost plodiny, teplota či vlhkost, při skladování způsob dosoušení, provzdušňování nebo použití inhibitorů plísní a při výrobě krmiv například způsob míchání surovin.
„Podle analýz evropské sklizně byly celosvětově i v České republice odhaleny vyšší hodnoty mykotoxinů než obvykle,“ uvedla Radka Bořutová.
Následky konzumace
Příjem mykotoxinů krmivy může ústit v poruchy trávení (nízký příjem krmiva, poruchy funkce bachoru, zvracení, poškození střev, průjem, nekonzistentní výkaly, navýšení střevních patogenů), zhoršení reprodukce (opožděné dospívání, poruchy říjového cyklu, neplodnost, špatné zabřezávání, raná embryonální mortalita, vaginální otok). Negativní vliv mají mykotoxiny i na imunitní systém (imunosuprese, nedostatečná odpověď na vakcinaci, nízká odolnost vůči patogenům), užitkovost či procento úhynu.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!