Nová kritéria pro šlechtění otcovských plemen prasat
Šlechtění otcovských plemen prasat zařazených v národním programu CzePig je zaměřené především na produkci masa. Od roku 2021 bylo šlechtění otcovských plemen rozšířeno o nové znaky s platností do roku 2030. Kromě intenzity růstu během testace a celoživotního průměrného denního přírůstku byly pro jednotlivá otcovská plemena podrobněji definovány cílové hodnoty růstu (například od narození do začátku testu, nebo věk při dosažení 100 kg živé hmotnosti). Nově byly stanoveny konkrétní cíle, a to pro efektivnost využití krmiv (konverze 2,2 kg krmiva na kilogram přírůstku) a výskyt vrozených vývojových vad (do 0,1 %).
Cílem práce specialistů z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i. (Ing. Zuzana Krupová, Ph.D., Ing. Eliška Žáková, Ph.D., Ing. Emil Krupa, Ph.D., Ing. Ludmila Zavadilová, CSc.), bylo rozšířit počet selekčních kritérií otcovských plemen o znaky spermatu a vypočíst selekční odezvu na šlechtění při použití rozšířených selekčních kritérií. V práci byly aktualizovány genetické a ekonomické ukazatele všech znaků a aplikovány všeobecné principy teorie selekčních indexů.
Selekční odezva u aktuálních šlechtitelských cílů otcovských plemen prasat zařazené v národním programu CzePig je žádoucí. Dochází ke zvyšování intenzity růstu a produkce libového masa a vzhledem k příznivým genetickým korelacím se pravděpodobně nepřímo mírně zlepšuje i efektivnost využití krmiv. Rozšíření šlechtitelských cílů a selekčních kritérií otcovských plemen o kvalitativní ukazatele spermatu by mělo na užitkovost otcovských plemen a tím i jejich potomstva pozitivní vliv. Při rozšíření by bylo možné využít jak základní, tak i komplexnější ukazatele spermatu při zachování genetického zisku u aktuálních i nových šlechtitelských cílů. Současně by byla zachována spolehlivost (tj. přesnost) výběru zvířat a mírně navýšen celkový ekonomický efekt selekce. Prezentované výsledky přispívají k naplnění celkového záměru rozšiřovat selekční kritéria otcovských plemen prasat. V budoucnu by to mohly být například efektivnost využití krmiv a přežitelnost selat a běhounů.*
Více se dočtete v lednovém čísle časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!