S činností laboratoře a jejich přístroji pro rozbor vzorků krmiv nás seznámili laborantka Iveta Horká a Mgr. Jan Špindler. Odborným konzultantem laboratoře je Ing. Patricie Kolářová.
Celý prostor laboratoře včetně odtahu a dalších nutných technických zajištění připravovali zhruba od letošního května a na rozboru krmiv se pracuje asi dva měsíce. Využívají chemickou i spektrofotometrickou analýzu. Chemicky se stanovují standardní parametry – sušina, popel, dusíkaté látky, amoniak, vláknina –NDF, ADF, škrob, tuk , pH, kyselost vodního výluhu, kyselost siláže nebo podíl kyselin mléčné a octové.
Vybavili laboratoř všemi potřebnými přístroji. Rozhodli se nejprve maximálně dopilovat analýzu krmiv a později se věnovat také rostlinné výrobě – plodinám na poli a půdou.
Proč posílat do USA, Německa, Maďarska, Slovinska či Nizozemska vzorky, s parametry které laboratoře v ČR zatím neanalyzují, když se mohou posílat jen scany pomocí odpovídajících přístrojů a softwaru? Tento projekt vznikl na základě dohody s velkou Evropskou sítí laboratoří Eurofins z Nizozemska. Výživáři posílají vzorky do Německa či Nizozemí s delší dobou rozboru, ale laboratoř chce být mnohem lepší, a tak posílá do laboratoře Eurofins jen scany připravených vzorků spolu se základním rozborem a do 30 minut má zpět odpověď i s protokolem. Tím, že má laboratoř vybavení pro analýzy chemickou cestou, výsledky lze vždy ověřit. Protože ještě všichni zemědělci nevědí, že tato metoda je spolehlivá, je dobré, aby se to dozvěděli.
Podrobněji v časopisu Náš chov 9/2022.