Technologie Shredlage® používá proti konvenčnímu zrnovému kondicionéru užší štěrbinu, jak bylo uvedeno, odlišnější rýhování a především vyšší rozdíl v rychlosti otáčení obou válců, což zvyšuje střihový efekt. U tzv. corn crackeru lze rozdíl v otáčení válců nastavit v rozpětí 5–25 %, u technologie Shredlage dosahuje až 50 %. Nová technologie tak nejen zajišťuje spolehlivější rozdrcení kukuřičných zrn, ale formou štípání navíc podélně rozrušuje nařezaná stébla kukuřice. Tato schopnost tak umožňuje, ale i vyžaduje nastavení sklízecí řezačky na delší řezanku (26–30 mm).
Přídavným pozitivním efektem v důsledku rozvláknění stébel je vedle zajištění vyššího příjmu sušiny a stravitelnosti vlákniny u dojnic i snížení vertikální separace částic krmiva ve žlabu, ke které dochází při zkrmování siláží vyrobených konvenčním způsobem.
Shrnutí přínosů nové technologie Shredlage®
Na základě výsledků výše prezentovaných experimentů lze konstatovat, že u nové technologie Shredlage pro sklizeň kukuřice na siláž lze očekávat:
- umožňuje na prvním místě dosáhnout s vysokou pravděpodobností optimálního stupně rozdrcení zrn (KPS > 70 %) s nízkou variabilitou v technologické spolehlivosti, což zajišťuje stabilně vyšší celotraktovou stravitelnost škrobu,
- změna ve struktuře vlákniny při použití technologie Shredlage zajistila u běžného kukuřičného hybridu zvýšení celotraktové stravitelnosti NDF, v pokusu s BMR nebylo potvrzeno,
- u krmné dávky se siláží Shredlage byly v experimentech doloženy tendence i průkazná navýšení produkce mléka,
- předpokládané navýšení obsahu fyzikálně efektivní vlákniny (peNDF) nebylo v pokusech potvrzeno.
Zodpověděli jsme některé aktuální otázky týkající se technologie Shredlage, naopak některé nové otázky hlavně praktické realizace této technologie vznikly. Prof. Randy Shaver, jedna z hlavních osob, které stojí u zrodu této technologie, bude na toto téma přednášet v ČR dne 15. listopadu 2016.*
Dr. Ing. Jiří Třináctý a kol.
Podrobněji v časopisu Náš chov 9/2016.