Evropská komise začátkem února povolila uvádění na trh cvrčka domácího (Acheta domestica) jako nové potraviny v EU. Jde o třetí hmyz, který byl úspěšně schválen ke konzumaci.
Toto povolení navazuje na předchozí povolení udělená loni v červenci pro sušeného žlutého moučného červa a v listopadu pro saranče stěhovavou . Cvrček domácí bude k dispozici celý, mražený nebo sušený a prášek. Toto povolení bylo schváleno členskými státy dne 8. prosince 2021 po přísném posouzení ze strany Evropské agentury pro bezpečnost potravin, které dospělo k závěru, že konzumace tohoto hmyzu je bezpečná při použití předložených žádající společností.
Produkty obsahující tuto novou potravinu budou náležitě označeny, aby byly označeny případné alergické reakce. V posledních letech Organizace pro výživu a zemědělství zjistila, že hmyz je výživným a zdravým zdrojem potravy s vysokým obsahem tuku, bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Hmyz navíc tvoří podstatnou část každodenní stravy stovek milionů lidí na celém světě. V kontextu strategie Farm to Fork je hmyz také identifikován jako alternativní zdroj bílkovin, který by mohl usnadnit posun k udržitelnějšímu potravinovému systému.*
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_22_983