19.02.2022 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové potraviny: cvrček domácí je třetí hmyz povolený jako složka potravin pro trh EU

Evropská komise začátkem února povolila uvádění na trh cvrčka domácího (Acheta domestica) jako nové potraviny v EU.  Jde o třetí hmyz, který byl úspěšně schválen ke konzumaci.

Toto povolení navazuje na předchozí povolení udělená loni v červenci pro sušeného žlutého moučného červa a v listopadu pro saranče stěhovavou . Cvrček domácí bude k dispozici celý, mražený nebo sušený a prášek. Toto povolení bylo schváleno členskými státy dne 8. prosince 2021 po přísném posouzení ze strany Evropské agentury pro bezpečnost potravin, které dospělo k závěru, že konzumace tohoto hmyzu je bezpečná při použití předložených žádající společností.

Produkty obsahující tuto novou potravinu budou náležitě označeny, aby byly označeny případné alergické reakce. V posledních letech Organizace pro výživu a zemědělství zjistila, že hmyz je výživným a zdravým zdrojem potravy s vysokým obsahem tuku, bílkovin, vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Hmyz navíc tvoří podstatnou část každodenní stravy stovek milionů lidí na celém světě. V kontextu strategie Farm to Fork je hmyz také identifikován jako alternativní zdroj bílkovin, který by mohl usnadnit posun k udržitelnějšímu potravinovému systému.*

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_22_983

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down