Oddělení genetiky a šlechtění hospodářských zvířat Výzkumného ústavu živočišné výroby v. v. i. uspořádalo seminář Aktuální směry ve šlechtění hospodářských zvířat. Seminář se konal ve čtvrtek 28. listopadu v zasedací místnosti hlavní budovy VÚŽV a byl přenášen také pomocí aplikace zoom.
Po oficiálním zahájení programu a seznámení posluchačů s projekty oddělení a jejich řešením, se kterými posluchače seznámila Ing. Ludmila Zavadilová, CSc., si první přednášku připravila Ing. Zuzana Krupová, Ph.D. (VÚŽV – oddělení genetiky a šlechtění hospodářských zvířat) na téma Rozšíření indexu SIH o znaky zdraví vemene a paznehtů. Index zdraví bude v SIH činit 5% podíl (49 % mléko, vemeno 13 %, končetiny 15 %, plodnost 15 %, SCC 6 % a dlouhověkost 5 %). Vhodnost členění indexu SIH byla počítána i ekonomickým programem. Ing. Monika Žáková (VÚŽV – oddělení genetiky a šlechtění hospodářských zvířat) popsala cíle své dizertační práce Návrh indexu udržitelnosti produkce mléka u skotu. Cílem práce bude formulovat národní index udržitelnosti z dostupných dat z kontroly užitkovosti a hlášení o reprodukci. Dalším cílem je pak stanovit doporučení pro zvýšení udržitelnosti chovů skotu. Prom. biolog Karel Novák, CSc. (VÚŽV– oddělení genetiky a šlechtění hospodářských zvířat) přednášel o Archaické DNA jako o klíči k rekonstrukci vývoje plemen skotu. Podle Wiki je archeogenetika historická disciplína, v níž se poznatky genetiky, zejména molekulární genetiky, užívají ke studiu minulosti lidstva a skupin lidí. Užívána je zejména analýza DNA z archeologických nálezů, DNA současné populace a DNA zvířat a rostlin Tak lze studovat dějiny domestikace). Lze používat i statistické metody z genetiky pro analýzu archeologických dat v čase. Přednášející popsal archeologické nálezy i možnost vlivu pratura na současná kulturní plemena skotu. Ing. Daniela Fulínová (programátor PLEMDAT) mluvila o validaci hodnocení dlouhověkosti váženou analýzou. Pro odhad genetických parametrů a PH je využíváno programového balíku BlLUPF90 Family. Stejný balík byl využit pro výpočet plemenných hodnot a pro hodnocení modelu se použil Interbull Validation Test. O optimalizaci předpovědi GEPH a GWAS v programech BLUPF90 Family přednášel Ing. Jiří Bauer, Ph.D. (programátor PLEMDAT) Mluvil o optimalizaci různých modelů. Doc. Ing. Luboš Vostrý (VÚŽV – oddělení genetiky a šlechtění hospodářských zvířat) popsal genetickou analýzu barokních plemen koní. Mezi analyzovaná plemena patřil starokladrubský kůň (355 koní), lipický kůň (362), andaluský kůň (18), luisitano (39), fríský kůň (20). Dr. Ing. Jitka Kyselová (VÚŽV– oddělení genetiky a šlechtění hospodářských zvířat) seznámila posluchače s prvními poznatky z genomové asociační studie o protilátkové odpovědi na Corynebacterium pseudotuberculosis u ovcí. Cíli byl průběžný monitoring výskytu nakažlivých zoonóz a jednobuněčných parazitů a vývoj nových postupů testování původců onemocnění u ovcí a koz. Dalším cílem je zjistit genetické předpoklady pro šlechtění na zvýšenou odolnost vůči nákazám.
Doc. Ing. Luboš Vostrý popsal genetickou analýzu barokních plemen koní
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!