Pícniny jsou základem všech krmiv pro koně, tvoří 50 % až 90 % jejich krmné dávky. Nedostatečný denní příjem píce může mít za následek úbytek hmotnosti, nedostatek živin, zdravotní potíže (např. dysbiózu střev), snížení produkce a sportovní výkonnosti, stejně jako rozvoj abnormalit chování.
Koně dokáží velmi dobře prosperovat jen na pícninové stravě. Ačkoli mnoho koní pouze na objemu prospívá, často se vyskytují nedostatky aminokyselin, vitaminů a/nebo minerálních látek, které nelze senzoricky diagnostikovat a jejichž analytické stanovení může být nákladné. Bez vyhodnocení druhu a množství podávané píce nelze s jistotou určit, že jsou splněny všechny požadavky na výživu (a píce není v nadbytku). Navíc pícniny, které jsou vhodné pro jednu kategorii koní (nebo jedince), nemusí být vhodné pro kategorii jinou. Např. seno, které se sklízí v nezralé fázi a má vysoký obsah energie, může být považováno za vhodné pro intenzivně sportujícího koně, ale může se ukázat jako příliš bohaté pro koně bez zátěže s metabolickým syndromem. Znalost faktorů, které odlišují různé druhy píce, je proto zásadní pro sestavení základu výživy koní.
Chladnomilné druhy
Pícniny chladnomilné zahrnují obiloviny oves, pšenici, žito a ječmen, stejně jako víceleté a jednoleté druhy pastevních trav, jako je srha říznačka, kostřava, lipnice, jílek nebo sveřep. Trávy chladnomilné (C3, druhy trav mírného pásma) mají ve srovnatelném stadiu zralosti obvykle vyšší obsah energie a bílkovin než trávy teplomilné. Vyšší obsah energie je způsoben nižším zastoupením neutrálně detergentní vlákniny (NDF) v buněčné stěně a obvykle vyšším obsahem nestrukturálních sacharidů (NSC) než u trav teplomilných.
Teplomilné trávy
Mezi trávy teplomilné patří psárka, ovsík, chrastice, troskut nebo milička. Tyto trávy (C4, subtropické trávy) mají obvykle vyšší obsah složek buněčné stěny a zvýšenou lignifikaci, což z nich činí obecně nejméně energetickou skupinu běžně dostupných pícnin.
Leguminózy
Stejně jako trávy lze i tuto skupinu rozdělit na druhy chladnomilné a teplomilné. Nejrozšířenějšími druhy chladnomilnými jsou vojtěška a různé jetele, včetně jetele bílého. Druhy teplomilné, jako je např. vytrvalá podzemnice olejná, lze používat, ale tato praxe není běžná. Jako kategorie pícnin obsahují jeteloviny a luskoviny obecně méně vlákniny než trávy C3 či C4, což z nich činí obvykle píci s nejvyšší energetickou hodnotou. Tyto pícniny neakumulují fruktan jako zásobní sacharid a místo toho používají jako zásobní sacharid škrob. Za určitých klimatických podmínek jsou však především jeteloviny schopny kumulovat vyšší množství NSC, což je nevhodné pro koně citlivé na obsah NSC v KD.
Konzervovaná píce
Tradičně se v KD pro koně používá především seno a pastva. V různých zemích však seno ve výživě koní částečně nebo zcela nahradila balená krmiva, jako je siláž a senáž. Příčin může být několik, ale hlavním důvodem jsou pravděpodobně potíže s produkcí a skladováním sena v suchých podmínkách, aby se zabránilo růstu plísní a následnému rozvoji respiračních problémů, jako je opakovaná obstrukce dýchacích cest u koní. K většímu využívání balených krmiv ve výživě koní pravděpodobně přispěla i technologie v oblasti výroby krmiv. Zavedení systému lisování do balíků umožnilo využívat tato krmiva i v malých a středních farmách, kde je denní spotřeba krmiv relativně nízká. Senáž je definována jako balená nebo anaerobně skladovaná píce s obsahem asi 500 g sušiny/kg. Senáže se tedy primárně konzervují kombinací sušení a vzduchotěsného skladování, nikoliv silážováním a tvorbou kyseliny mléčné s následným poklesem pH. Z tohoto důvodu je u senáže velmi důležité používat anaerobní utěsnění a udržovat ho neporušené po celou dobu skladování, aby se zabránilo přísunu kyslíku, který může mít škodlivé účinky na hygienickou kvalitu.
Píce je nejdůležitější složkou koňské KD a často rozhoduje o celkovém dlouhodobém zdraví koně. Vzhledem k rozdílům mezi běžně dostupnými druhy píce je třeba pečlivě vybírat vhodná krmiva na základě nutričních a fyziologických požadavků koně. Ve všech pícninách existují rizika, která je třeba zvážit a zvládnout. Většina pícních druhů navíc nedokáže plně uspokojit potřebu koní na minerální látky a vitamíny, takže je téměř vždy nutné je doplňovat. Je nutné stanovení nutričního složení píce jako základ pro správné sestavení KD. K tomu by měly přispět vhodné softwarové programy k sestavení a hodnocení KD. Přínosné může také být požádat o radu odborníka na výživu se zkušenostmi s krmivy dostupnými v dané oblasti.
Mgr. Kateřina Sedláková, Ph.D., MVDr. Jana Tšponová, Ph.D., Ústav chovu zvířat, výživy zvířat a biochemie, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární univerzita Brno
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!