Nutriční intervence pro gastrointestinální trakt odstavených selat
Velikost vrhu se v posledních desetiletích zvýšila, což přináší komplikace s chovem zvířat, zdravím a welfare. Úmrtnost a nemocnost selat ve velkých vrzích jsou hlavním problémem welfare a důvodem ekonomických ztrát. GIT potíže patří k nejčastějším příčinám nemocnosti a úmrtnosti v produkci prasat, což vyvolalo potřebu dietních intervencí zaměřených na zlepšení zdraví GIT.
Použití funkčních ingrediencí v přechodné dietě v době odstavu pomáhá přivyknout selatům na pevné krmivo a zároveň připravuje střeva na trávení a fermentaci specifických složek. V prvních dnech po odstavu (tj. akutní fáze) je důležité udržovat vysoký příjem krmiva a zaměřit se na nutriční strategie, které podporují dobrou žaludeční (bariérovou) funkci a zabraňují přetěžování omezené trávicí a fermentační schopnosti selat. Odstav je velmi stresující období v životě selete v intenzivním chovu. Jde o náhlý proces, ke kterému dochází ve věku tří až čtyř týdnů, kdy je gastrointestinální trakt (GIT) ještě nezralý.
Podpora funkce GIT
Správné utváření střeva s kompletní epiteliální bariérou je nezbytné pro zajištění obranného mechanismu. Střevní sliznice musí zajistit účinný transport živin, jako je voda a elektrolyty pro růst, a selektivně přijímat krmivo a mikrobiální antigeny z luminálního obsahu, aby se usnadnil vývoj slizničního imunitního systému. Pro plnění těchto funkcí je střevní sliznice vybavena vysoce specializovaným bariérovým mechanismem. Během akutní fáze odstavu selata pociťují krátkodobou anorexii, přičemž příjem energie se obnoví na původní úroveň až dva týdny po odstavu. V kombinaci se stresem z odstavu má nízký příjem krmiva za následek narušení bariéry a funkce žaludku, záněty a histologické změny v tenkém střevě (např. atrofie klků) a snížení enzymatické aktivity. Tyto změny vedou k narušení integrity střevní sliznice, zvyšuje se riziko zánětu a následuje hromadění nestrávených živin v tlustém střevě a přemnožení škodlivých bakterií.
Struktura krmiva
Různé technologie mletí vedou k odlišné distribuci velikosti částic. Kladívkový mlýn poskytuje jemnější částice, zatímco válcový mlýn poskytuje částice hrubší, ale rovnoměrnější distribuci. Velikost částic také ovlivňuje stravitelnost živin a růstovou schopnost, stejně jako preferenci krmiva. Jemné mletí i peletování mohou snížit velikost částic a zlepšit stravitelnost živin zvětšením plochy povrchu pro trávicí enzymy. Krmení selat spíše hrubými než jemně mletými pšeničnými otrubami během prvních dvou týdnů po odstavu je účinné při snižování adheze E. coli na ileální sliznici a při snižování závažnosti průjmu způsobené enterotoxigenní E. coli. Selata preferují konzumaci šrotu nebo pelet vyrobených z hrubší (700 μm) mleté kukuřice a pelety s velkým průměrem (12 mm) ve srovnání s menšími peletami.
Tepelné zpracování
Podmínky výrobního procesu mohou ovlivnit užitkovost a zdraví zvířat. Většina krmiv pro prasata je peletována nebo jinak upravována teplem. Extruze a expandace jsou „krátkodobé, vysokoteplotní“ procesy založené na kombinaci vysoké teploty a tlaku, vlhkosti a smykových sil. Expandace je méně intenzivní než extruze. Extruze může zvýšit želatinaci škrobu a rozpustnost neškrobových polysacharidů (NSP). Zvýšení podílu rozpustného NSP by mohlo ovlivnit viskozitu krmiva a retenci vody, což by mohlo následně prodloužit i dobu retence v žaludku. Extruze může také zlepšit stravitelnost bílkovin denaturací, čímž budou dostupnější pro proteolytické enzymy, nebo rozkladem vazeb mezi škrobem a bílkovinami v obilovinách.
Organické kyseliny
Ve správných dávkách mohou organické kyseliny jako doplňky krmiva přispět ke zvýšení tělesné hmotnosti, zlepšení konverze krmiva a ke snížení kolonizace patogeny ve střevě. Organické kyseliny jsou schopny snížit pH žaludku, zlepšit stravitelnost bílkovin a inhibovat přežití patogenů a vykazovat antibakteriální účinky.
Zastoupení bílkovin
Dieta pro selata je bohatá na energii a hrubé bílkoviny (CP), aby se kompenzoval nízký příjem krmiva ve fázi bezprostředně po odstavu. Vysoké hladiny CP jsou však hlavním rizikovým faktorem průjmu odstavených selat. Zhoršené trávení živin může vést ke zvýšenému a proměnlivému pH žaludku u čerstvě odstavených selat. Vysoké hodnoty pH žaludku zvyšují množství nestrávených bílkovin, které se dostává do střevního traktu, navíc zvyšuje riziko průjmu po odstavu a narušuje žaludeční bariérovou funkci.
Funkční aminokyseliny
Při snižování obsahu CP je důležité udržovat AA v rovnováze, aby se předešlo nedostatkům AA, protože některé z nich jsou limitující. Lysin je typicky první limitující AA pro prasata krmená dietou na bázi obilovin a jeho hlavní funkcí je udržovat syntézu tělesných bílkovin. Funkční AA glutamin a glutamát jsou v chovu prasat široce používány. Jsou to preferované oxidační substráty pro střevní epiteliální buňky a důležité zdroje uhlíkových atomů pro glukoneogenezi. Threonin je nezbytný pro zlepšení střevní struktury a morfologie u selat. Tryptofan jako esenciální AA hraje u prasat důležitou roli v regulaci imunity, trávení, syntézy bílkovin a antistresovém vlivu. Přídavek tryptofanu může zlepšit růstovou schopnost a zdraví selat v odstavu. Krmení odstavených selat dietou s tryptofanem významně zlepšilo integritu střevní morfologie.
Závěr
Nutriční strategie po odstavu hraje důležitou roli v modulaci zdraví střev a užitkovosti selat. Zásadní je přijmout přístup vhodný ke snížení problémů GIT, a s tím související morbidity a mortality. S blížícím se odstavem je třeba se soustředit na stimulaci příjmu pevného krmiva a také na prevenci poklesu růstu po odstavu a gastrointestinální dysbiózy. Komplexní dietní přístup by se měl zaměřit na podporu funkce žaludku a optimalizaci kinetiky trávení živin v tenkém střevě ke snížení nestrávených živin a rizika nadměrného množení bakterií.*
Mgr. Kateřina Sedláková, Ph.D., Ústav chovu zvířat, výživy zvířat a biochemie, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Veterinární univerzita Brno
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!