25.08.2015 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

O biovýrobky je zájem

Chovatelů, kteří nevyužívají ovce a kozy pouze na údržbu krajiny, ale produkují kvalitní jehněčí, respektive kůzlečí maso a finalizují kozí a ovčí mléko, přibývá. Někteří z nich se snaží zlepšit ekonomiku integrací do systému ekologického zemědělství. Patří k nim i Biofarma Dora, s. r. o., která je zaměřena na chov koz s následným zpracováním kozího mléka na biovýrobky.

 

 

Pro zmiňovanou rodinnou farmu v Ratibořicích na Třebíčsku je produkce biopotravin, respektive výrobků z kozího mléka hlavním předmětem podnikání. K tomu účelu chovají 800 koz bílých krátkosrstých, z nichž se jich 550 kusů dojí. Za rok zde vyprodukují okolo 350 tisíc litrů kozího mléka v biokvalitě. Z uvedeného objemu asi 70 % zpracují na tekuté výrobky, respektive na mléka, jogurty, kefíry a ze zbývajícího bezmála třetinového podílu vyrábějí sýry.

„Historie statku v Ratibořicích sahá až k památné bitvě na Bílé Hoře, po níž patřil německé šlechtě, která ho získala jako konfiskát. Od Löwensteinů z Lesenic si v roce 1885 statek pronajal můj dědeček Matěj Dobrovolný, který ho po první pozemkové reformě v roce 1924 odkoupil od hraběnky Pauliny von Löwenstein pro svého syna, respektive mého tatínka. Na takzvaném zbytkovém statku otec hospodařil až do roku 1948, než veškerý majetek převzal komunistický režim a v rámci kolektivizace zemědělství přešel do užívání zemědělského družstva. V roce 1991 nám nabídli vyvlastněný majetek k navrácení a protože jsem měl před odchodem do důchodu, rozhodl jsem se, že se na statek vrátím. Manželka byla z mého záměru doslova nadšená. Postupně jsme zrekonstruovali stavby a nakoupili pozemky. Podmínkou smysluplného využití obhospodařované výměry trvalých travních porostů bylo pořízení zvířat. Vzhledem k blahodárným účinkům kozího mléka jsme se rozhodli pro chov koz, respektive pro jedno z našich dvou národních plemen - bílou krátkosrstou kozu, se záměrem zpracovávat velmi zdravé kozí mléko, které je známé zejména svými preventivními účinky proti rakovině nebo různým typům alergií na výrobky,“ začal s vyprávěním dědic původního majitele Ing. Pavel Dobrovolný.*

Více se dočtete v říjnovém číslu časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down