Ocenění producentů a mýty o mléce

Dvacátý osmý ročník soutěže O nejlepší stádo a dojnici vyhlašovaly mlékárna Polabské mlékárny a. s. Vyhodnocovali se nejlepší chovatelé s nejnižším počtem CPM a somatických buněk v mléce, dojnice s vysokou užitkovostí a obsahem složek mléka i nejlepší stádo. Na přednáškách se podíleli pozvaní hosté.

Akci zahájil Ing. Pavel Vybíral (CEO Polabské mlékárny a. s.). Své přednášky přednesli Ing. Jan Doležal, prezident Agrární komory, Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR, MVDr. Zdeněk Císař, ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj a Ing. Jiří Kopáček, předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského.

Odbornou přednášku měl Ing. David Lipovský (vedoucí laboratoří a odboru plemenářské práce Českomoravské společnosti chovatelů) na téma genotypování dojnic jako nástroj managementu dojných stád. Ing. Lipovský řekl, že genomika a biotechnologie jsou precizně krutými ekonomickými nástroji v rukou zootechnika. O genotypování se mluví a mělo by se provádět. Proč? Protože je to ekonomické a přináší benefity.

MVDr. Zdeněk Císař ve své přednášce představil mýty (10), které se týkají mléka. 1. Mléko zahleňuje (lež), 2. Mléko způsobuje nadváhu (sklenice mléka má tolik kalorií jako ½ jablka), 3. Čerstvé mléko je zdravější (mýtus že trvanlivé mléko neobsahuje vitamíny, bílkoviny), 4. Mléko způsobuje trávicí potíže (laktóza se štěpí na jednoduché cukry, potíže může mít jen alergik na bílkoviny kravského mléka), 5. Mléko obsahuje éčka (konzervanty se zásadně nepoužívají), 6. Není vhodné pro člověka (mléko je jedna z nejideálnějších potravin), 7. Obsahuje hormony (hormony a antibiotika jsou zakázána), 8. Zvyšuje cholesterol (zakysané výrobky ho naopak snižují), 9. Ředí se vodou (zakázáno, plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 % a odstředěné 0,5 %), 10. Vápník není využitelný (mléko je nezastupitelné vstřebatelností Ca 30 %, ostatní látky 5–10 %).

Následovalo vyhlašování výsledků soutěže znaků mléka a užitkovosti dojnic.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down