Distální části trávicího traktu kuřat a jiných teplokrevných živočichů jsou osídleny asi tisícovkou různých bakteriálních druhů. Pomocí moderních metod molekulární biologie je se svým kolektivem zkoumá ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně doc. RNDr. Ivan Rychlík, Ph.D., který nedávno poskytl následující rozhovor.
Pane docente, vaše práce a výsledky jsou opravdu zajímavé. Pomocí sekvenování nebo PCR identifikujete bakterie ve střevě kuřat, že ano?
Ano, tak tomu skutečně je. Zabýváme se zejména střevní mikroflórou u kuřat, jak moc ovlivňuje zdravotní stav. Ale nevyhýbáme se ani jiným druhům, jako je prase, skot, myši, psi, člověk nebo dokonce i tučňáci na Antarktidě.
Tučňáci na Antarktidě?
Využili jsme skutečnosti, že Masarykova univerzita Brno má v Antarktidě svou polární stanici a kolegové nám provedli sběr i dopravu trusu tučňáků. Nicméně ty tučňáky, to jsme měli opravdu jen jako okrajovou záležitost, pro porovnání s ostatním materiálem.
Dobrá, tak pojďme zpět k vašim kuřatům.
Kuře je snad ten nejlepší model pro studium střevní mikroflóry. Hlavní důvod je, že kuřata v komerční produkci se líhnou v líhních, bez jakéhokoli kontaktu s dospělou slepicí. Tím je přerušen přenos střevní mikroflóry ze slepice na kuřata, což má své důsledky, praktické ale i akademicky-výzkumné. Ten první je, že kuřata z líhní jsou v prvních dnech života velmi náchylná na infekce trávicího traktu. Přitom se ví, že pokud kuřata hned po vylíhnutí osídlíte mikroflórou dospělých slepic, např. extraktem z trusu dospělých slepic, jsou okamžitě odolná k běžným infekcím trávicího traktu např. včetně infekce salmonelami. Pak je tu náhled z opačné, výzkumné, strany, proč jsou kuřata ideální model. Pokud si z líhní odeberete kuřata s nevyvinutou mikroflórou, můžete hned po vylíhnutí nahradit slepici experimentálním podáním jednotlivých baktérií střevní mikroflóry. A protože se střevní mikroflóra skládá z asi 1000 různých baktérií, máme před sebou docela dost práce.
No to ano...
Pro klíčový myšlenkový posun v této oblasti bylo si uvědomit, že střevní mikroflóra kuřat v prvních dnech a týdnech života vlastně není specifická pro kuře. Protože v systému chybí slepice, veškerá střevní mikroflóra kuřat v počátečním období života pochází z prostředí. Mikroflóra trávicího traktu kuřat v prvních dnech života je tvořena baktériemi z prostředí, které jsou současně schopny pomnožit se i v trávicím traktu kuřat. Některé z nich mohou být...
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!