30.01.2015 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odborný seminář o kontrole a hodnocení krmiv

Odbor živočišných komodit Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) uspořádal ve čtvrtek 29. ledna v sále budovy MZe seminář o kontrole a hodnocení krmiv.

Úvodního slova se ujal Ing. Juraj Saksún (MZe) a programem semináře provázel Ing. Miroslav Florián, Ph.D., ředitel sekce zemědělských vstupů ÚKZÚZ.

V první přednášce seznámil Ing. Martin Prudil (ÚKZÚZ) posluchače s výsledky analýz vzorků krmiv ÚKZÚZ v roce 2014.

Odebráno bylo celkem 1565 vzorků krmiv, z nichž bylo 106 nevyhovujících (6,8 %).  Nejvíce nevyhovujících výsledků bylo zjištěno u minerálních krmiv (14 z 99 vzorků, 14, 1%), a to nejčastěji v obsahu vitamínu D3, hořčíku, zinku, mědi i vitamínu E.
O registraci krmivářských provozů přednášel Ing. Michal Beránek (ÚKZÚZ). Nové podmínky pro schvalování a registraci krmivářských provozů jsou uvedeny v zákonu ES 183/2005. V současné době je u nás 31 789 krmivářských provozů, z toho jich je 1757 registrovaných a 334 schválených. Funguje také 29 698 provozů zemědělské prvovýroby.

Nový systém hodnocení rizikovosti krmivářských provozů, který funguje od začátku letošního roku, představil Ing. Josef Svoboda, Ph.D., (ÚKZÚZ).  Pro plánování kontrol krmiv se nejprve vytvoří skupiny provozů podle registrované činnosti, ohodnotí se v každé skupině rizikové faktory, pokračuje se výpočtem rizikovosti jednotlivých provozů, následuje seřazení provozů ve skupině podle rizikovosti, dále rozdělení skupiny podle získaných bodů a podle jejich počtu se přiřadí počet kontrol.

Požadavky na systém HACCP Ing. Jiří Fiala, Ph.D., (ÚKZÚZ). Systém má být pro provozovatele užitečným nástrojem, který eliminuje nebezpečí ohrožení potravinového řetězce, a tedy i poškození obchodního jména výrobce.

Metodikou hodnocení krmiv se v závěrečné přednášce zabývala Ing. Jana Kalinová (ÚKZÚZ).*

 

Podrobněji v časopisu Krmivářství 2/2015 a v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down