Odchov telat ve společnosti Agro Staňkov

V rámci semináře Telata 2024, který pro chovatele dojeného skotu zorganizovaly společnosti VVS Verměřovice, s. r. o., a ADDICOO GROUP, s. r. o., zazněly od zahraničních i tuzemských specialistů aktuální informace ohledně odchovu telat. Samozřejmě nechyběly ani praktické zkušenosti, mimo jiné i z chovu společnosti Agro Staňkov, a. s., které prezentovala zootechnička Kateřina Gabrielová.

Kateřina Gabrielová
Kateřina Gabrielová

Agro Staňkov, a. s., hospodaří na Plzeňsku na výměře 3500 ha zemědělské půdy. Zabývá se klasickou zemědělskou výrobou reprezentovanou rostlinnou a živočišnou produkcí, respektive pěstováním tržních a krmných plodin a chovem holštýnského skotu. Z celkového počtu 760 evidovaných krav je v produkci 646 dojnic.

Zavedená praxe

Pokud jde o celkové ztráty telat, v roce 2023 lehce převyšovaly pět procent. Ohledně odchovu telat zootechnička akciové společnosti Agro Staňkov na úvod uvedla, že asi před rokem pořídili zařízení ColoQuick pro pasteraci mleziva. Zmínila, že samotná pasterace trvá asi dvě hodiny a takto ošetřené mlezivo se následně uchovává v mrazáku. Před dalším použitím se mlezivo ohřívá asi dvacet minut v teplé lázni.

Zařízení ColoQuick pro pasteraci mleziva
Zařízení ColoQuick pro pasteraci mleziva

„Od veterinárního lékaře máme vypracovaný protokol pro práci s mlezivem, v němž je celý postup od nadojení, přes uchovávání a podání mleziva teleti. Kvalitu mleziva měříme refraktometrem. Kvalitní mlezivo vhodné pro první napojení telete má na stupnici hodnotu Brix 22 % a více. Mlezivem telata napojíme celkem třikrát, poprvé do dvou hodin po narození, podruhé do osmi hodin s tím, že vždy ho podáváme v dávce odpovídající minimálně třem litrům. Pokud tele svou první dávku mleziva nevypije, použijeme sondu. Na čtvrté napojení podáváme nativní mléko od otelených krav, které nejsou v laktaci déle než pět dnů,“ konstatovala Kateřina Gabrielová.

Dávkování mléka

Zpočátku chovatelé telatům podávají dvě dávky po třech litrech mléka, které dávkují s využitím milktaxi.

„Abychom předešli dietetickým problémům dbáme na to, aby teplota podávaného mléka neklesla pod 38 °C, přičemž ideální teplota je od 40 do 44 °C. V zimním období podáváme od druhého dne napájení mlékem všem telatům rehydratační přípravek Glucosol. Uplatňuje se také při onemocněních doprovázených dehydratací, atak ho společně s přípravkem Humac (obdoba živočišného uhlí) podáváme i průjmujícím telatům. Přibližně od pátého do desátého dne přecházíme na napájení sušeným mlékem, a to dvakrát denně po třech litrech mléčného nápoje. Ve věku jednoho měsíce telatům zvýšíme dávku mléka celkem na sedm litrů při dvojím krmení za den. Telatům od 46. dne věku snižujeme denní dávku mléka na dvakrát dva litry a tím podpoříme spotřebu starteru. Za dalších deset dnů, respektive v šestapadesáti dnech telata odstavujeme. Nikdy nekrmíme telatům odpadní mléko, to znamená od léčených krav, ani nemícháme nativní mléko se sušenou mléčnou náhražkou,“ vysvětlila dále zootechnička k odchovu telat.

Prevence zdraví

Jak Kateřina Gabrielová dále uvedla, telata s průjmem označují červenou páskou. Dietetické průjmy chovatelé neléčí, pouze sníží dávku mléka a podají rehydratační přípravek Glucosol, případně i Humac. Pokud však má tele první až druhý týden po narození silný, žlutý průjem vodnaté až hlenovité konzistence s příměsí krve, a navíc má zvýšenou teplotu, radí se s veterinářem.

„Infekci vyvolanou kryptosporidiemi léčíme Gabbrovetem, v ostatních případech použijeme antibiotika. Je důležité zajistit, aby postižená telata dostala rehydratační roztoky, například již zmiňovaný Glucosol nebo živou vodu. Pokud nepijí, použijeme sondu. Nejdříve však až tři hodiny po napájení mlékem, abychom předešli dietetickým problémům jako jsou tympanie či průjem. Každé takové tele je nonstop po dozorem ošetřujícího personálu, mezi směnami je kontrolou pověřený noční hlídač,“ uvedla v závěru svého vystoupení reprezentantka akciové společnosti Agro Staňkov.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down