Všechny organismy se přizpůsobují podmínkám prostředí. Patogeny nejsou výjimkou – a jde jim to velmi dobře. Změny v jejich genofondu mohou zvýšit odolnost vůči lékům, které na ně do té doby běžně zabíraly. A tak se rezistence patogenů stala podstatnou hrozbou pro zdraví lidí i hospodářských zvířat. Nejčastěji je rezistence vůči antibiotikům spojována s jejich podáváním v tzv. medikovaných krmných směsích, proto vědci hledají možnosti, jak je z chovatelské praxe vyřadit, ale neohrozit zdraví a užitkovost zvířat.
Poptávka po potravinách živočišného původu stále stoupá, a to navzdory stále obsáhlejší kampani na omezení jejich konzumace. Zároveň ale spotřebitelé, a to nejenom ti „bohatí na západě“, stále častěji při nákupech zohledňují původ potravin. Roste zájem nejenom o lokální produkci, u které je nižší environmentální stopa související s dopravou a vyšší povědomí o podmínkách, ve kterých vznikají, ale i o takové, které pochází z chovů, v nichž jsou dodržovány vyšší standardy welfare a nejsou používány prostředky ke stimulaci růstu – například antibiotika v medikovaných krmných směsích pro drůbež, které mají pomoci k redukci zdravotních problémů, lepší konverzi živin a rychlejšímu růstu, aniž by bylo nutné řešit vysoký infekční tlak v chovu některým z chovatelských opatření, třeba změnou či úpravou technologie či techniky chovu.
Pochopení principu
Na antimikrobiální rezistenci jako na závažnou hrozbu pro veřejné zdraví poukázal U.S. National Institutes of Health (Americký Národní institut zdraví) již nejednou a používání antibiotik a jiných antimikrobiálních látek v tzv. medikovaných krmných směsích pro hospodářská zvířata označil za klíčový faktor jejího vzniku a šíření. Obava o vlastní zdraví tedy často bývá jedním z hlavních důvodů, proč se stále více spotřebitelů zaměřuje na potraviny, které byly vyprodukovány v takových chovatelských systémech, kde je o pohodu hospodářských zvířat postaráno a snaží se o co nejnižší environmentální dopad. A tak vědci na celém světě vybírají a testují možné náhrady antimikrobiotik, které by při použití v krmných směsích pomohly chovatelům udržet efektivitu a konkurenceschopnost farem. Vyřazením rizikových látek z produkce vajec a masa představuje též možnou cestu k omezení vzniku a šíření rezistence patogenů.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!