12.10.2014 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Organoleptické vlastnosti hovězího masa

Organoleptické vlastnosti hovězího masa
různých kategorií při odlišné době zrání
Práce se zabývá vyhodnocením vlivu kategorie jatečného skotu a délky zrání na senzorické charakteristiky hovězího masa českého strakatého skotu. Výsledky ukazují, že pokud bylo hodnoceno maso s nedostatečnou délkou zrání (3 dny), nebyly rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi příliš patrné. S prodloužením doby zrání na 14 a 28 dnů bylo lépe posuzováno maso mladých býků a jalovic než krav. Při analýze vlivu doby zrání bylo hodnoceno nejpříznivěji maso s nejdelším zráním (28 dnů) zejména u texturních charakteristik a celkové přijatelnosti, naopak u vnímání intenzity a příjemnosti vůně jednoznačná tendence zjištěna nebyla.

Článek byl recenzován

(Původní publikace NCH 10/2014, str. 32 až 34)

Daniel Bureš, Luděk Bartoň, Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.