O pastvě jako součásti krmivové základny pro prasata samozřejmě nemůže být řeč v podmínkách konvenční produkce vepřového masa, stává se však vítanou možností v alternativních chovech. Podle specialistů z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i. Praha-Uhříněves je k tomuto systému historicky předurčeno přeštické černostrakaté plemeno prasat, které disponuje požadovanými atributy, tj. konstituční pevností a nenáročností na úroveň výživy.
Na semináři, který koncem loňského roku proběhl na půdě uhříněveské výzkumné instituce, se alternativním výkrmem přeštických prasat ve svém vystoupení zabývala Ing. Anne Dostálová.
„Technologie výkrmu prasat na pastvě má v podmínkách České republiky sezónní charakter, je využitelná v závislosti na regionálních podmínkách v době vegetace, což je přibližně od května do října. Je vhodná pro chovatele malé až střední velikosti, kteří mají v lepším případě možnost produkovat vlastní krmné plodiny. Hlavní složku krmiva tvoří krmné směsi, založené na jednoduchých recepturách složených z tuzemských komponentů. Alternativní systém výkrmu přeštických prasat na pastvě má pozitivní dopad na zdravotní stav zvířat, zlepšuje welfare a snižuje náklady na koncentrovaná krmiva. Nezanedbatelným přínosem je i zlepšení kvality finálního produktu, jež dává předpoklad k jeho lepšímu zpeněžení,“ uvedla specialistka oddělení dokumentace, transferu a propagace výsledků výzkumu.*
Více se dočtete v aktuálním čísle týdeníku Zemědělec