20.09.2019 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podestýlka jako faktor zdraví a pohody brojlerových kuřat

Kvalita genetického materiálu, krmiva a vody má pro producenty kuřat chovaných na maso zásadní význam. Přitom většina chovatelů nevěnuje odpovídající pozornost řešení technologických systémů, které mohou příjem vody a krmiva ovlivňovat. Stejně tak opomíjejí i kvalitu podestýlky, přestože se jedná o materiál, s nímž jsou kuřata v přímém kontaktu po celou dobu výkrmu.

Kvalitní suchá podestýlka je jedním ze základních předpokladů dosažení odpovídajících produkčních ukazatelů při výkrmu kuřat. Její kvalitu ovlivňuje vysoká hustota osazení hal, nevhodné mikroklima, nedostatky v krmení, napájení, větrání, vytápění i chlazení.
Udržování podestýlky v suchém stavu je nedílnou součástí technologického postupu chovu jako jedna ze zásad správné chovatelské praxe i managementu farmy. Současně má samozřejmě vliv i na ekonomickou rentabilitu chovatele. Suchá podestýlka přispívá k regulaci hladiny amoniaku v ustájovacím prostoru, podílí se na tvorbě optimálního mikroklima chovného prostředí, jako jednoho z předpokladů udržení dobrého zdravotního stavu chovaných zvířat. Z veterinárního hlediska má vliv na dynamiku i frekvenci výskytu onemocnění brojlerů v průběhu výkrmových turnusů.*
Více se dočtete v článku Doc. MVDr. Pavla Nováka, CSc., a Ing. Gabriely Malé, Ph.D., (VÚŽV, v.v.i., Praha-Uhříněves), který vyjde v říjnovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down