Majoritním zdrojem energie kukuřičné siláže je škrob a vláknina, zbývající živiny, jako jsou např. dusíkaté látky, tuk a cukry, se podílí na celkovém obsahu energie asi z jedné čtvrtiny až třetiny. Při porovnávání hybridů kukuřice vzniká otázka, jak která z uvedených hlavních složek přispívá k celkovému obsahu energie výsledného krmiva.
tuk, cukry), podílu jednotlivých živin jako zdrojů energie.
Dr. Ing. Jiří Třináctý, Ing. Michal Richter, AgroDigest s. r. o., Agrovýzkum Rapotín s. r. o.
Systémy na hodnocení krmiv založené na stravitelnosti organické hmoty (Francie, ČR, Německo) jsou hůře použitelné, neboť nemají nástroj na rozlišení energetických příspěvků od majoritních komponent škrobu a vlákniny. Je třeba poznamenat, že používání dvou základních systémů ve světě, ale i v ČR, vede k obtížnějšímu porovnání konečných ukazatelů obsahu energie pro dojnice z těchto důvodů:
1/ Postup prováděný podle INRA (francouzský) pracuje se stravitelností všech živin dohromady, které jsou shrnuty jako stravitelná organická hmota, z ní se pak vypočítává obsah nettoenergie laktace (NEL). Koeficienty stravitelnosti jsou zjišťovány na zvířatech a jsou běžně dostupné, např. v publikaci prof. Zemana a kolektivu, z roku 1995 (Katalog krmiv).
2/ V rámci amerického systému NRC (2001) se pracuje se stravitelnostmi jednotlivých živin individuálně. V tomto systému se používá tzv. skutečná stravitelnost jednotlivých živin, která se vypočítává z výsledků analýz a samozřejmě je ve vztahu k hodnotám zjištěných na zvířatech.
Praktickou výhodou však je, že v konečném důsledku vedou oba systémy k porovnatelným výsledkům v obsahu energie, což bylo prezentováno již v roce 2009 (Třináctý, Richter) na sympoziu v Brně. Zde jsme při hodnocení kukuřičné siláže při použití obou postupů získali hodnotu obsahu energie podle INRA (2007) 1,53 MJ (uváděné při záchovné dávce) v původní hmotě, podle výpočtu dle NRC (2001) to bylo 1,47 MJ (uváděné při trojnásobku záchovné dávky). Oba postupy jsou podrobně popsány v knize Třináctý a kolektiv (2013) – Hodnocení krmiv pro dojnice, včetně vzorového výpočtu obsahu energie u kukuřičné siláže v každém z uvedených systémů (na konci kapitol 4 a 5). Tyto informace uvádíme proto, že v současné době je otázka způsobu hodnocení v odborné veřejnosti široce diskutována, i v souvislosti s dostupnými, poněkud neaktuálními, hodnotami klasické bilanční stravitelnosti živin. Je však zřejmé, že praktického uživatele bude spíše zajímat až konečný výsledek hodnocení.
V rámci systému MILK 2006, který byl ze systému NRC 2001 odvozen, je vedle stanovení stravitelnosti NDF metodou in vitro standardně zavedeno stanovení obsahu i stravitelnosti škrobu, což zpřesnilo výpočet energetické hodnoty kukuřičné siláže.
V článku se dočtete o porovnání energetické hodnoty kukuřičných hybridů v praktických podmínkách, sklizňové sušině, obsahu a stravitelnost NDF, obsahu a stravitelnosti škrobu, minoritních živinách.
Podrobněji v časopisu Náš chov 11/2015.