Zátor – Agrozat, s. r. o., hospodaří na výměře 700 ha zemědělské půdy, z níž má polovinu v kategorii luk a pastvin. V rámci moravskoslezského regionu se jedná o středně velký podnik, který zaměřuje svou činnost na výrobu hovězího a vepřového masa, přičemž veškerou produkci finalizuje. Celkem zaměstnává šestadvacet lidí, z nichž je sedm v prvovýrobě a ostatní pracují na jatkách s navazující koncovkou v podobě podnikových prodejen.
V podhorské oblasti s nadmořskou výškou okolo 400 metrů společnost pěstuje zejména krmné plodiny pro masný skot a prasata. Na orné půdě to jsou obilniny a kukuřice na siláž.
„Máme tu kamenitou půdu, ale to je v podhůří běžné. Co se týká plodin, asi na dvou stech hektarech orné půdy pěstujeme pšenici, na výměře osmdesáti hektarů máme ječmen, z deseti až patnácti hektarů sklízíme oves a ze třiceti až čtyřiceti hektarů kukuřici. Kromě toho asi na padesáti hektarech pěstujeme řepku, která je významnou tržní plodinou. Do výkupu a sladoven prodáváme také přebytky pšenice a sladovnického ječmene. Kukuřici děláme hlavně na siláž, jen malou část této plodiny konzervujeme ve formě vlhkého drceného kukuřičného zrna, což se v praxi běžně označuje jako CCM. Dále děláme travní a luskovinoobilné senáže, které jsou významnou součástí krmné dávky pro vykrmované býky. Směsky ječmene či ovsa a hrachu sklízíme z výměry třiceti až čtyřiceti hektarů. Děláme dvě seče s tím, že s první sečí začínáme až když odrostou srnčata, což je někdy v polovině června,“ pokračoval majitel společnosti Miloslav Ovčáček.
Živočišná výroba ve znamení masa
Jak již bylo zmíněno v úvodu, Zátor – Agrozat s. r. o., se v rámci živočišné výroby zabývá chovem masného skotu a výkrmem prasat. K tomu účelu využívá tři střediska, respektive v Zátoru-Loučky provozuje farmu, kde odchovává jalovice a vykrmuje býky, a v Branticích a Radimi má pastevní areál pro chov masného skotu. Součástí pastevního areálu v Radimi jsou i ustájovací kapacity pro výkrm zástavových selat. Pokud jde o podnikem evidované početní stavy, masný skot reprezentuje dvě stě matek základního stáda a ve výkrmu je jednorázově ustájeno okolo osmi set prasat.
„Základ stáda položily krávy českého strakatého plemene. Převodným křížením jsme se postupně dostali na kříženky s různým podílem krve masného simentála, který je do našich podmínek ideální volbou. Samozřejmě jsme zkoušeli i býky dalších plemen jako jsou charolais či aberdeen angus, ale nejvíce jsme byli spokojení se simentálem. Aktuálně máme dvě stáda, v nichž působí celkem šest plemenných simentálských býků. Období porodů zde vychází od února do června, přičemž většina se odehraje ve stáji. Na podzim býčky stahujeme z pastviny a přemísťujeme je do nově vybudované výkrmny s kapacitou ustájení pro 250 zvířat, kde je vykrmujeme do hmotnosti okolo 700 kilogramů. Co se týká jaloviček, polovinu jich využijeme na obnovu stáda, zbývající prodáme do zástavu. Pokud jde o prasata, selata do zástavu nakupujeme. Výkrm pobíhá na roštech a systém tekutého krmení je řízen automaticky. Činnost ošetřovatele tak spočívá prakticky jen v kontrole zvířat a krmicí linky,“ doplnil dále farmář.
Finalizace masné produkce
Porážku a zpracování má Zátor – Agrozat, s. r. o., ve vlastní režii na jatkách ve Světlé Hoře. Ročně zde skončí veškeré podnikem vyprodukované hovězí a vepřové maso asi ze 200 býků a 2200 prasat o hmotnosti 120 až 150 kg. V rámci finalizace mají v nabídce vařené a masné výrobky a samozřejmě hovězí a vepřové maso.
„Co se masné výroby týká, děláme klasickou zabíjačku s výrobou tlačenek, jitrnic, jelit, ovaru či škvarků. Z uzené výroby máme v nabídce salámy, klobásy, párky, paštiky, jemné pomazánky či uzená masa. Naší specialitou jsou například bochánky z uzeného mletého masa se sýrem, jemné párky se sýrem či pikantní špekáčky, které si zákazníci velmi oblíbili pro jejich výjimečnou chuť. Zejména utopenci jsou z nich doslova vynikající. Uvedené výrobky mohou zájemci zakoupit v našich podnikových prodejnách ve Světlé Hoře nebo v Zátoru. Masem zásobujeme také školní jídelny a horské chalupy a chaty v našem regionu. Jsem rád, že mám v rodině svého nástupce a věřím, že syn Jindřich, který v současné době studuje na Mendelově univerzitě v Brně pátý ročník oboru Agrobyznys, naváže tam, kde já skončil. A pokud bych měl odpovědět na otázku, co plánujeme do budoucna, tak v první řadě dokončit rekonstrukci starších stájí a obnovit strojový park. Dále navýšit stavy masného skotu asi o padesát matek, abychom naplnili kapacitu výkrmny. No a samozřejmě pokračovat ve strategii „Od vidlí po vidličku“ a v rámci Evropskou unií prosazovaného záměru tak nabízet lokální kvalitní potraviny spokojenému spotřebiteli,“ dodal majitel Miloslav Ovčáček.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!