Podnik s vyřešenou koncovkou

Zátor – Agrozat, s. r. o., hospodaří na výměře 700 ha zemědělské půdy, z níž má polovinu v kategorii luk a pastvin. V rámci moravskoslezského regionu se jedná o středně velký podnik, který zaměřuje svou činnost na výrobu hovězího a vepřového masa, přičemž veškerou produkci finalizuje. Celkem zaměstnává šestadvacet lidí, z nichž je sedm v prvovýrobě a ostatní pracují na jatkách s navazující koncovkou v podobě podnikových prodejen.

Jedno ze dvou stád masného skotu v pastevním areálu v Radimi
Jedno ze dvou stád masného skotu v pastevním areálu v Radimi

 

V podhorské oblasti s nadmořskou výškou okolo 400 metrů společnost pěstuje zejména krmné plodiny pro masný skot a prasata. Na orné půdě to jsou obilniny a kukuřice na siláž.

„Máme tu kamenitou půdu, ale to je v podhůří běžné. Co se týká plodin, asi na dvou stech hektarech orné půdy pěstujeme pšenici, na výměře osmdesáti hektarů máme ječmen, z deseti až patnácti hektarů sklízíme oves a ze třiceti až čtyřiceti hektarů kukuřici. Kromě toho asi na padesáti hektarech pěstujeme řepku, která je významnou tržní plodinou. Do výkupu a sladoven prodáváme také přebytky pšenice a sladovnického ječmene. Kukuřici děláme hlavně na siláž, jen malou část této plodiny konzervujeme ve formě vlhkého drceného kukuřičného zrna, což se v praxi běžně označuje jako CCM. Dále děláme travní a luskovinoobilné senáže, které jsou významnou součástí krmné dávky pro vykrmované býky. Směsky ječmene či ovsa a hrachu sklízíme z výměry třiceti až čtyřiceti hektarů. Děláme dvě seče s tím, že s první sečí začínáme až když odrostou srnčata, což je někdy v polovině června,“ pokračoval majitel společnosti Miloslav Ovčáček.

 

Živočišná výroba ve znamení masa

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Zátor – Agrozat s. r. o., se v rámci živočišné výroby zabývá chovem masného skotu a výkrmem prasat. K tomu účelu využívá tři střediska, respektive v Zátoru-Loučky provozuje farmu, kde odchovává jalovice a vykrmuje býky, a v Branticích a Radimi má pastevní areál pro chov masného skotu. Součástí pastevního areálu v Radimi jsou i ustájovací kapacity pro výkrm zástavových selat. Pokud jde o podnikem evidované početní stavy, masný skot reprezentuje dvě stě matek základního stáda a ve výkrmu je jednorázově ustájeno okolo osmi set prasat.

„Základ stáda položily krávy českého strakatého plemene. Převodným křížením jsme se postupně dostali na kříženky s různým podílem krve masného simentála, který je do našich podmínek ideální volbou. Samozřejmě jsme zkoušeli i býky dalších plemen jako jsou charolais či aberdeen angus, ale nejvíce jsme byli spokojení se simentálem. Aktuálně máme dvě stáda, v nichž působí celkem šest plemenných simentálských býků. Období porodů zde vychází od února do června, přičemž většina se odehraje ve stáji. Na podzim býčky stahujeme z pastviny a přemísťujeme je do nově vybudované výkrmny s kapacitou ustájení pro 250 zvířat, kde je vykrmujeme do hmotnosti okolo 700 kilogramů. Co se týká jaloviček, polovinu jich využijeme na obnovu stáda, zbývající prodáme do zástavu. Pokud jde o prasata, selata do zástavu nakupujeme. Výkrm pobíhá na roštech a systém tekutého krmení je řízen automaticky. Činnost ošetřovatele tak spočívá prakticky jen v kontrole zvířat a krmicí linky,“ doplnil dále farmář.

Nová výkrmna v Zátoru – Loučky má ustájovací kapacitu pro 250 zvířat
Nová výkrmna v Zátoru – Loučky má ustájovací kapacitu pro 250 zvířat

 

Ve výkrmových stájích v Radimi je jednorázově ustájeno okolo osmi set prasat
Ve výkrmových stájích v Radimi je jednorázově ustájeno okolo osmi set prasat

Finalizace masné produkce

Porážku a zpracování má Zátor – Agrozat, s. r. o., ve vlastní režii na jatkách ve Světlé Hoře. Ročně zde skončí veškeré podnikem vyprodukované hovězí a vepřové maso asi ze 200 býků a 2200 prasat o hmotnosti 120 až 150 kg. V rámci finalizace mají v nabídce vařené a masné výrobky a samozřejmě hovězí a vepřové maso.

„Co se masné výroby týká, děláme klasickou zabíjačku s výrobou tlačenek, jitrnic, jelit, ovaru či škvarků. Z uzené výroby máme v nabídce salámy, klobásy, párky, paštiky, jemné pomazánky či uzená masa. Naší specialitou jsou například bochánky z uzeného mletého masa se sýrem, jemné párky se sýrem či pikantní špekáčky, které si zákazníci velmi oblíbili pro jejich výjimečnou chuť. Zejména utopenci jsou z nich doslova vynikající. Uvedené výrobky mohou zájemci zakoupit v našich podnikových prodejnách ve Světlé Hoře nebo v Zátoru. Masem zásobujeme také školní jídelny a horské chalupy a chaty v našem regionu. Jsem rád, že mám v rodině svého nástupce a věřím, že syn Jindřich, který v současné době studuje na Mendelově univerzitě v Brně pátý ročník oboru Agrobyznys, naváže tam, kde já skončil. A pokud bych měl odpovědět na otázku, co plánujeme do budoucna, tak v první řadě dokončit rekonstrukci starších stájí a obnovit strojový park. Dále navýšit stavy masného skotu asi o padesát matek, abychom naplnili kapacitu výkrmny. No a samozřejmě pokračovat ve strategii „Od vidlí po vidličku“ a v rámci Evropskou unií prosazovaného záměru tak nabízet lokální kvalitní potraviny spokojenému spotřebiteli,“ dodal majitel Miloslav Ovčáček.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down