15.08.2020 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pohled do budoucnosti zemědělství

Letošní mezinárodní konference The One pořádaná společností Alltech byla stejně jako mnohé jiné akce v tomto roce poznamenána pandemií Covid-19. Ačkoliv se oproti předešlým ročníkům musela konat pouze virtuálně, nechybělo na ní mnoho zajímavých řečníků. Jedním z nich byl i Robert Saik autor knihy Food 5.0 – How We Feed the Future.

Přednáška Roberta Saika byla pohledem do budoucnosti. Řečník věří, že klíčovým trendem je sbližování různých technologií, a to jak z oblastí biologie, chemie, genového inženýrství, tak z oblastí techniky a informatiky. Nesmíme, ale podle něj zapomenout na to hlavní a tím jsou farmáři.

Kdo je Robert Saik

Robert Saik je podnikatel, mezinárodní konzultant a poradce v oboru zemědělství. Během svého více než čtyřicetiletého působení v oboru je považován za zemědělského vizionáře s bezkonkurenčním pohledem na to, kam zemědělský průmysl kráčí.

Jako podnikatel založil 15 společností v oblastech zemědělství, distribuce, ale i médií včetně společností Agri-Trend a Agri-Data, kterou později koupila společnost Trimble. V současné době je generálním ředitelem společnosti AGvisorPRO Inc a skupiny Saik Managment Group.

Robert Saik je také autorem více než padesáti publikovaných článků a dvou knižních titulů: „The Agriculture Manifesto - Deset klíčových ovladačů, které budou formovat zemědělství v příštím desetiletí“ a „Food 5.0 – Potraviny 5.0, jak nakrmit budoucnost“

Robert Saik je vášnivým řečníkem a je výkonným producentem společnosti Know Ideas Media, vědecké multimédiové společnosti zabývající se otázkami, jako jsou GMO a jejich použití při výrobě potravin. Za svůj život získal mnohá ocenění. Například v roce 2016 byl Kanadskou asociací agro-marketingu vyhlášen jako nejlepší „Agri-Marketér“ roku.

Udržitelnost z jiného pohledu

Hned v úvodu Robert Saik vyslovil přesvědčení, že navzdory zprávám z masových médií o tom v jak špatných a nezdravých časech žijeme, je naše doba mnohem lepší, než tomu bylo například před sto lety, a to mimo jiné díky zemědělské vědě.

„Jídlo se stalo náboženstvím. Máme tu vegetariány, vegany, peskatariány, lidi co preferují paleo stravu, bio potraviny nebo jsou zastánci konvenční stravy či dokonce GMO.“ Řekl Robert Saik. Všichni by však měli mít stejný cíl a tím je udržitelné zemědělství. Co to ale znamená? Často se zmiňuje zdravá půda, schopnost zadržování vody i její efektivní využití, redukce skleníkových plynů atd. Podle Roberta Saika je však nejdůležitějším faktorem pro udržitelné zemědělství životaschopnost farmy. Nebudou-li farmáři nebudeme mít co udržovat, ale hlavně nebudeme na živu, neboť nebudeme mít žádné potraviny.

„V minulosti bylo zemědělství velmi těžké. Byl to muž, žena a voly, kůň a pluh. A všichni jsme byli zapojeni do výroby potravin, protože jsme museli.“ Nahlédl do historie Robert Saik a pokračoval. „V průběhu průmyslové revoluce se začaly do zemědělství zapojovat stroje, a to lidem dovolilo opustit farmy a stát se učiteli, lékaři, právníky nebo hráči baseballu.“

Biotechnologie

Technologie jde stále dopředu a dnes stojíme na prahu další éry. Nakrmit lidstvo navzdory exponenciálnímu růstu populace a omezeným zdrojům, to je výzva budoucnosti. Robert Saik vidí budoucnost právě v propojování a přibližování technologií. Pokrok vidí jak v chemii, tak genovém inženýrství, a vrchol dokonce i v syntetické biologii, která by v budoucnu dokázala stvořit zcela nové organismy odolné například vůči nemocem nebo změně klimatu.

Zajímavou myšlenkou je rovněž přizpůsobení potravin genomu konkrétního jedince. Nový vědní obor s názvem nutrigenomika se zabývá vztahem jednotlivých složek výživy a projevem genů. V praxi to znamená, že vhodnou stravou můžeme ovlivnit expresi genů, a tedy například charakter metabolismu.

Martina Karásková

Kompletní článek najdete v časopise Krmivářství 4/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down