Polské drůbeží maso se salmonelou

Státní veterinární správa zachytila ve velkoobchodním skladu v Lounech zásilku 1200 kg kuřecích mražených stehen z Polska, u které byla vyšetřením potvrzena přítomnost salmonel, konkrétně sérotyp Salmonella Enteritidis. Celkem se však k nám dovezlo 4800 kg kuřecího masa, přičemž 3940 kg bylo zajištěno a čeká se na laboratorní výsledky.

Podle zjištění SVS provozovatel velkoobchodního skladu část zásilky již distribuoval. Maso určené k tepelnému opracování odebrala převážně zařízení stravovacích služeb. Provozovatel po oznámení pozitivního nálezu ihned zahájil stahování distribuovaného kuřecího masa. V současné době pracovníci SVS ještě dohledávají a ověřují pohyb kuřecího masa.
Vzhledem k tomu, že Salmonella spp. je původcem nejčastější zoonózy u lidí, její výskyt v potravinovém řetězci se monitoruje. Výskyt salmonel v chovech drůbeže je sledován v rámci národních programů tlumení salmonel v reprodukčních chovech kura domácího, v chovech nosnic s produkcí konzumních vajec a ve výkrmech krůt a brojlerů. Monitoring je zde založen na pravidelném bakteriologickém vyšetření vzorků trusu, které jsou odebírány podle harmonogramů stanovených pro jednotlivé kategorie drůbeže evropskou legislativou. Pro účely vyhodnocení výsledků monitoringu se zvlášť stanovuje pro jednotlivé kategorie drůbeže zahrnuté v programu kromě celkové prevalence Salmonella spp. rovněž prevalence sérotypů s významem pro lidské zdraví. Pro programy ve výkrmu brojlerových kuřat a chovech nosnic pro produkci konzumních vajec jsou sledovanými sérotypy Salmonella Enteritidis a Salmonella Typhimurium.
Programy tlumení salmonel zahrnují i postupy k redukci a kontrole výskytu salmonel. Jsou to biologická bezpečnost v chovu, vakcinace proti Salmonella Enteritidis a povinná opatření v případě výskytu salmonel. Ve výkrmech kuřat se v rámci programu salmonel odebírá vzorek nejpozději tři týdny před vyskladněním ptáků na porážku. Chovatel je pak povinen výsledek vyšetření tohoto vzorku uvést při dodávce ptáků na jatky na dokument „Informace o potravinovém řetězci“. Provozovatel jatek tak dostává informaci o tom, že bude poraženo pozitivní hejno, a má možnost plánovat porážku pozitivního hejna časově nebo prostorově odděleně od hejn s negativním výsledkem vyšetření.
Další informace SVS budeme průběžně zveřejňovat.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *