Pomocí expandéru se produkuje účinné krmivo

Zemědělci přikládají význam vysoce kvalitnímu krmivu pro svá zvířata. Současně by krmivo mělo být levné s ohledem na zvýšení nákladů na suroviny. Optimální výživa se značně liší v závislosti na druhu zvířete. Výrobci krmných směsí musí kombinovat nejnovější vědecké poznatky s nákladově efektivní technologií. Jednou z v současnosti nejúspěšnějších metod je expanze.

Pro získání požadovaných výživných, hygienických a fyzikálních vlastností krmné směsi využívá tato technologie součinnost vlhkosti, teploty a tlaku. S těmito parametry spolehlivě rozkládá rostlinné buňky a mikroorganismy. Při použití například před peletováním může být výkon obvykle zvýšen o více než 25 % a v některých případech dokonce o 50 %. Kromě toho je dosaženo lepší kvality pelet s výrazně sníženým otěrem..

Zdraví zvířat a ekonomika

Využití expanze je klíčovým prvkem úspěšné a hospodárné výživy zvířat. Krmivo vyrobené tímto expandérem má obrovské výhody v krmení drůbeže, prasat a dojnic. Expanze má pozitivní nutriční účinky, jako je zvýšení využitelné energie v krmivu.

Interakce tlaku a tepla ve stroji spolehlivě zabíjí patogenní zárodky. To je zvláště důležité při výrobě krmiva pro nosnice. Nežádoucí patogeny v konečných produktech, například salmonely, tak nemají šanci. Také prasata mají z této technologie prospěch, protože i ta jsou také citlivá na různé patogeny.

Když jsou krmena zrny modifikovanými expanzí, trávení škrobu u prasat probíhá v přední části střeva. To zabraňuje vstupu nadměrnému množství nestráveného škrobu do tlustého střeva. Výzkum ukazuje, že modifikace škrobu o 60 až 70 % může zlepšit přírůstek hmotnosti mladých selat. To je zvláště výhodné v kritické fázi odstavu. Současně modifikované zrno zvyšuje stimulaci enzymové aktivity. Zvířata si tak rychle zvyknou na krmné směsi na bázi obilí.

Otimalizovaný příjem bílkovin

Technologie používání expandéru má pozitivní účinky na trávení bílkovin. Pro krmivo pro skot se používá především k ovlivnění stravitelnosti bílkovin v bachoru a tenkém střevě. Mění dostupnost bílkovin v krmivech bohatých na bílkoviny, jako jsou plnotučné sójové boby a sója a řepková moučka. Podíl bachorově nedegradovaných bílkovin se zvyšuje a trávení probíhá pouze v tenkém střevě. Výsledkem je optimální krmení dojnice, což se zase odráží v maximálním užitkovosti. Extruze také snižuje podíl antinutričních faktorů, jako jsou inhibitory trypsinu v sójových bobech. Inhibitory trypsinu zhoršují trávení bílkovin, zejména u mladých zvířat, protože enzymová rovnováha v jejich zažívacím traktu ještě není plně vyvinuta. Také vedlejší produkty z luštěnin, jako jsou fazole a hrách, jsou vynikajícími krmnými složkami. Expandované slupky luštěnin mohou být použity jako zdroj bílkovin v krmných dávkách.

Sruktura a chutnost

Zvláštní struktura expandovaného krmiva se v praxi osvědčila. Ve srovnání se šrotovaným krmivem má expandované krmivo lepší rozpustnost ve vodě, a proto je ideální pro tekuté krmení. U nosnic, které často vybírají pouze nejchutnější složky, zabraňuje selektivnímu příjmu potravy. Všechny krmné frakce mají stejné složení. Tím je zajištěno, že zvířata konzumují všechny živiny, které potřebují. Přidání vodní páry zlepšuje vůni a chuť, což zvyšuje přijetí zvířaty.

Stejný výkon s menším vstupem

Kromě pozitivních účinků na zdraví zvířat se použití expandéru vyplatí také z hlediska ekonomické efektivity. Zkoušky prokázaly, že expandované a peletované krmivo s nižším obsahem energie může zajistit stejnou užitkovost zvířat jako peletované krmivo bez expanzivní úpravy. Skutečnost, že zvířata mohou lépe trávit zdroje energie v krmivu, přináší jak významné snížení nákladů na krmivo, tak jeho lepší efektivnost.

Ve výkrmu brojlerů se díky zlepšené stravitelnosti škrobu, tuku a bílkovin lze energii krmiva využít pomocí peletování. Výkon zvířat zůstává stejný. V závislosti na vybraných složkách surovin to vede k úspoře nákladů ve výši 5 až 7 eur na tunu krmných směsí.

Zdroj: All About Feed

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down