27.05.2021 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potraviny a zemědělství: jaká budoucnost pro Evropu?

Evropské odvětví živočišné výroby se snaží navázat konstruktivní dialog s institucemi EU, aby zajistilo větší zapojení do legislativního procesu pro strategii, která má vést zemědělsko-potravinářské politiky EU v nadcházejících desetiletích. Nabízí strategie Farm to Fork (F2F strategy, Z farmy na vidličku) více příležitostí nebo překážek pro evropský zemědělsko-potravinářský systém?

V květnu 2021 se konala on-line diskuse s názvem Potraviny a zemědělství: jaká je budoucnost pro Evropu?  Šlo o hlubší diskusi o strategii Farm to Fork, byl nastolen otevřený dialog mezi tvůrci politiky a skupinami zastupujícími živočišnou výrobu. Diskuse se odvíjela od krátkého videa, které je zhlédnutelné na youtube s názvem Devět paradoxů strategie Z farmy na vidličku ("The 9 paradoxes of the Farm to Fork").

V souladu se Zelenou dohodou?

„Každý účastník bude muset sehrát svou roli, aby úspěšně dosáhl přechodu na udržitelné potravinové systémy zemědělství EU a je součástí řešení, a spoléhám na to, že toto odvětví bude pokračovat v úsilí o udržitelnou produkci v souladu s cíli Zelené dohody,“  uvedla Claire Bury, zástupkyně generálního ředitele DG SANTE Evropské komise, která se debaty zúčastnila.

Nejde o návrat k dřevěnému pluhu…

Italský zástupce sdružení Carni Sostenibili a prezident organizace Assocarni Luigi Scordamaglia, hovořil o rizicích a příležitostech strategie Farm to Fork: „Mimořádná příležitost, ale také riziko. Tento přechod na zelenou není veden objektivním a racionálním přístupem založeným na počtech a datech, ale je podmíněn ideologickými přístupy. Promítne se to na porážce výrobců, a bude mít negativní vliv na evropského spotřebitele. Pokud jde o udržitelnost, která je stále více ústředním bodem, prezident Scordamaglia připomněl: „Těm, kteří si myslí, že se činnost člověka stane trvale udržitelnou návratem k používání dřevěného pluhu, bych chtěl zdůraznit, že výsledky udržitelnosti dosažené v Itálii se odvíjejí od toho, že je druhou zemí na světě v používání robotiky a automatizace potravinářského sektoru,“ sdělil Luigi Scordamaglia.

Volání po vědeckém přístupu

„Věřím, že strategie Farm to Fork navržená evropskou komisí pro zemědělsko-potravinářské řetězce má vysokou hodnotu díky účinnému zapojení spotřebitelů i producentů. Musíme však posoudit dopady této strategie především z ekonomického a sociálního hlediska. Je to důležité pro občany, zejména pro producenty, kteří se zavázali zaručit přístup k potravinám a jejich cenovou dostupnost,“ prohlásil europoslanec Herbert Dorfmann za výbor AGRI a zopakoval, že pro udržitelnost je nezbytný vědecký přístup.*

Zdroj: CopaCogeca

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down