V článku „Použití refraktometrů v odchovu telat I – hodnocení kvality mleziva“, který vyšel v Našem chovu č. 9, byla pozornost věnována možnostem použití refraktometrů (optického, digitálního) pro posouzení kvality mleziva. Tento příspěvek je zaměřen na využití refraktometrů pro odhad/stanovení obsahu celkové bílkoviny (CB) v krevním séru telat.
Ing. Stanislav Staněk, Ph.D., VÚŽV, v.v.i., Praha Uhříněves
MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D., VÚVeL, v. v. i., Brno
MVDr. Petr Fleischer, Ph.D., VFU Brno
Chovatelsky nejjednodušší metodou detekování problémů v nastavení managementu mlezivové výživy v chovu je stanovení obsahu celkové bílkoviny v krevním séru telat prostřednictvím refraktometru (optického nebo digitálního) a jeho zhodnocení. Abychom mohli říci, že faremní management mlezivové výživy telat je v chovu dobře nastavený, měl by obsah celkové bílkoviny v séru stanovený refraktometrem být u:90 % testovaných telat ≥ 52 g/l, nebo u 80 % testovaných telat ≥ 55 g/l.
Vhodné je uskutečnit diagnostiku alespoň u 10 % všech odchovávaných telat (min. však u 10 až 12 telat). Odběry krve zajišťuje chovateli veterinární technik, či veterinární lékař. Krev se odebírá u telat 2. až 7. den jejich věku (tj. věk min. 24 hodin a max. týden) z jugulární žíly, a to např. do hemosek pro skot, ideálně s přidanými separačními granulkami urychlujícími srážení. Po odběru je vhodné mít hemosky s krví telat uloženy v teple (ideálně 1 hod. při teplotě 40 °C), poté dalších 12 až 24 hod. při pokojové teplotě, čímž se usnadní srážení krve a uvolnění séra. Další možnou variantou je odstředění séra v převozných a na trhu cenově dostupných malých centrifugách (cena zhruba od 10 tis. Kč), kde je odseparování séra záležitostí 10 až 20 minut. Získané sérum, určené k refraktometrickému posouzení, by mělo mít žlutavou barvu. Načervenalá až červená barva séra ukazuje na hemolýzu.
Pro stanovení obsahu celkové bílkoviny v séru jsou na trhu dostupné jak optické tak i digitální refraktometry s rozsahem měření 1 resp. 2 až 14 g/dl, tj. 10 resp. 20 až 140 g/l séra.
Podrobněji v časopisu Náš chov 1/2016.