Produkce vepřového masa v Evropské unii (EU) podléhá nařízení o potravinovém právu (č.178/2002/ES), které poskytuje zastřešující vodítko pro legislativu v oblasti potravin a krmiv v členských státech EU.
Moderní systémy chovu prasat jsou v současné době středem veřejné a politické pozornosti, která se zaměřuje na zlepšení produkce bezpečného a vysoce kvalitního vepřového masa pomocí výrobních systémů šetrných ke klimatu, zdrojům a zvířatům. Důležitými hnacími silami z poslední doby jsou předpisy EU pro udržitelné výrobní systémy a vyšší standardy pro dobré životní podmínky zvířat (např. strategie Z farmy na vidličku, Nová zelená dohoda nebo iniciativa Jedno zdraví). Nedílnou součástí těchto požadavků je transparentnost celého výrobního řetězce podpořená vhodnou dokumentací pro výrobce i regulátory.
Existují různé pohledy na definici dobrých životních podmínek zvířat. Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) definují welfare jako „schopnost zvířete vyrovnat se se svým prostředím“. Pět svobod (svoboda od hladu a žízně, svoboda od nepohodlí, svoboda od bolesti, zranění a nemocí, svoboda od bolesti a úzkosti, svoboda chovat se normálním a přirozeným způsobem) je definováno jako předpoklady dobrých životních podmínek zvířat britskou organizací Farm Animal Welfare.
Dobré životní podmínky zvířat jsou ovlivněny především podmínkami chovu, postupy řízení a zdravotním stavem. Welfare hospodářských zvířat upravují směrnice Rady 98/58/ES a 2008/120/ES, které stanoví minimální požadavky na podmínky chovu prasat.
Celoevropský zákaz rutinního zkracování ocasů selat je jednou z důležitých hnacích sil při přehodnocování systémů chovu prasat. Dodatečným příkladem jsou požadavky na ustájení chovných prasnic, zejména zvýšení prostoru, zajištění podestýlky a hnízdního materiálu.
Je však důležité poznamenat, že přes všechny výhody nejsou aktivity obohacování tak důležité jako celkové řízení farmy. Implementace a údržba obohacovacích činností může být pro farmáře nákladná a časově náročná. Nákladově relevantní zdravotní ukazatele se většinou dostatečně nezlepšují dodatečnými sociálními opatřeními, takže dodatečné náklady nejsou z ekonomického hlediska oprávněné.
Zákonná povinnost zajistit prasatům obohacování životního prostředí není platná ve všech regionech produkujících vepřové maso. Vyžaduje to legislativa v EU, ve Švýcarsku a v Norsku, ale už ne v USA nebo Číně. V praxi se obohacení běžně neposkytuje nebo není dostatečné. Problémy často pozorované na farmách zahrnují poskytování nebezpečných materiálů nebo předmětů či jejich nesprávné umístění z hlediska dosažitelnosti. V budoucnu by se měl klást větší důraz na ekonomické přínosy efektivního obohacování (návratnost investic).
Více se dočtete v článku Ing. Jaroslava Smitala, Ph.D., který vyjde v tematické příloze červencového čísla časopisu Náš chov, zaměřené na chov prasat.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!