
Výzkumný projekt zkoumal, jak lze z organického odpadu, jako je potravinový odpad a hnůj od dojnici třeba kuřat získat cenné látky a jak lze vyrobit udržitelná krmiva pro zvířata. Jak je lze přeměnit? Jak využít těkavé mastné kyseliny?
Tyto kyseliny pak mohou být použity jako substrát pro kultivaci bílkovinami bohaté houbové biomasy, která může být následně využita k výrobě krmiva pro zvířata. Organický odpad, jako jsou zbytky potravin a hnoje jsou environmentálním problémem. Použitím metody zvané anaerobní trávení (fermentace), kdy mikroorganismy rozkládají odpad v prostředí bez kyslíku,
Ty kyseliny spolu s živinami, jako je dusík a minerály, lze pak využít k pěstování specifické houby Aspergillus oryzae. Houba vyroste do biomasy bohaté na bílkoviny, minerály a vlákninu, a je také snadno stravitelná pro zvířata. Koji, tedy Aspergillus oryzae je ušlechtilá plíseň. Po stovky let se používá zejména pro fermentaci sójových omáček, misa (pasta ze sóji), saké (rýžové víno), shiokoji (marináda z bílé rýže) a dalších produktů. Vytváří množství enzymů a dalších sloučenin, které jí umožní dostupný energetický zdroj rozložit a využít pro vlastní růst.
Práce vědců ukazuje, že organické zbytky mohou sloužit jako cenná surovina pro udržitelnou produkci bílkovin, pomáhat cirkulární ekonomice a omezovat využívání jiných zdrojů bílkovin. Vyvinutím kontrolované metody přidávání těkavých mastných kyselin vědci dokázali zajistit, že houba roste postupně a bezpečně, což vedlo k vyšším množstvím a lepší kvalitě.
Kromě krmiva pro zvířata může být houbová biomasa využita také při výrobě biologických materiálů, jako jsou biologicky rozložitelné plasty nebo jako alternativa kůže (na oblečení, kabelky apod.). Výsledky ukazují, že emise lze snížit, zdroje lze lépe využívat. Anaerobní digestace (kontrolovaná mikrobiální přeměna organických látek bez přístupu vzduchu) nabízí všestranné a ekologicky udržitelné řešení pro nakládání s odpadem ve srovnání s tradičními metodami, jako je kompostování, spalování a ukládání na skládky.
Dairy Global
