24.06.2024 | 12:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pribináček slaví 70 let

Pribináček, ikonický smetanovo-tvarohový krém z Přibyslavi na Vysočině, slaví 70. narozeniny. Na trh byl uveden v roce 1954, aby dětem dodal potřebnou výživu po válce. Rychle se stal jedním z nejoblíbenějších mléčných dezertů a dodnes zůstává ikonickým produktem vyráběným v Česku. V přibyslavském závodě společnosti Savencia se vyrábí také další známé české produkty, jako jsou Lučina, Král Sýrů a Sedlčanský Hermelín.

Od svého vzniku prošel Pribináček mnoha změnami a rozšířil se také o další produkty. Kromě klasického smetanovo-tvarohového dezertu nabízí značka Pribináček i Kapsík, Sportík, Tyčinku, Tvarrrohový či Zmrzku a nejnovější přírůstek z loňského roku, Krupičku. Pribináček je i po 70 letech jedním z nejoblíbenějších mléčných krémových produktů. Na Slovensku je bezkonkurenčním číslem jedna. A také v Česku patří mezi hity mléčných produktů. Za první kvartál roku 2024 vzrostl jeho podíl mezi mléčnými dezerty o 1,9 procenta. „Věřím, že v tomto růstu bude pokračovat a do konce roku 2024 zaujme první příčku mezi značkovými mléčnými dezerty,“ říká Aleš Malenka, generální ředitel společnosti Savencia F&D pro Česko a Slovensko.

 Historie Pribináčku

Pribináček vznikl krátce po druhé světové válce jako odpověď na potřebu kvalitní dětské výživy. Kombinace tvarohu a smetany vytvořila chutný a výživný produkt, který si děti rychle oblíbily. „Historie Pribináčku je úzce spojena s potřebou nabídnout zdravou a výživnou stravu pro děti. I původní receptura byla zaměřena na kombinaci tvarohu a smetany. Cílem bylo vytvořit produkt, který by byl nejen zdravý, ale také chutný, aby ho děti rády jedly a dodal jim potřebnou sílu a vitamíny,” vysvětluje Hana Přibylová, projektová manažerka Českomoravského svazu mlékárenského a editorka odborného magazínu Mlékařské listy. První předchůdci Pribináčku, které zaměstnanci přibyslavské mlékárny představili pod názvy Eva, Bivoj, Mocca a Perla, zaujali spotřebitele již v roce 1947. V roce 1954 pak zaměstnanci závodu Pribina představili tvarohový krém pod názvem Pribináček s legendárním sloganem „Pramen zdraví z Posázaví“. Roku 1994 se na obalu Pribináčku poprvé objevil kocourek, který se rychle stal oblíbeným mezi dětmi i dospělými.

 Široká nabídka příchutí

Pribináček si získal srdce spotřebitelů díky široké škále příchutí. Ke konci 50. let měl až 16 druhů příchutí. Dnes si mohou spotřebitelé vybrat mezi tradičními příchutěmi vanilka, kakao a smetana. Ty jsou aktuálně doplněny sezónními příchutěmi banán a jahoda. „Nabízíme spotřebitelům širokou škálu příchutí, ale jedničkou stále zůstává Pribináček vanilka,“ doplňuje Miroslava Nováková, junior brand manažerka Pribináčka.

O mlékárně

Savencia Fromage & Dairy je jeden z největších výrobců značkových sýrů v Česku a na Slovensku. Společnost, náležející do francouzské skupiny Savencia, zde působí od roku 1993. Ve dvou závodech v Česku a jednom na Slovensku pracuje více než 800 zaměstnanců.

Tisková zpráva – Praha, 24. června 2024*

Foto Savencia Fromage & Dairy 

Jak se vyvíjel kocourek
Jak se měnily etikety
Jak vypadaly kelímky

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down