10.04.2025 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příklad mistrné diverzifikace

Příkladem mistrné diverzifikace je hospodaření rodiny Návarových ve Velechvíně, části města Lišov na rozhraní Třeboňské a Českobudějovické pánve. Manželé Drahoslav a Kateřina Návarovi z Asociace soukromého zemědělství České Budějovice tu spolu s ostatními členy rodiny obhospodařují 80 hektarů půdy, 25 hektarů lesa a věnují se chovu masného a také menšího stáda mléčného skotu, přičemž veškerou produkci zpracovávají.

Přímo na statku v prodejně či v samoobslužné lednici si tak spokojení spotřebitelé z širokého okolí mohou zakoupit pestrou škálu mléčných výrobků či kvalitní hovězí maso. „Nepříznivé situace nás posouvají dál,“ říkají Návarovi, kteří během kůrovcové kalamity začali provozovat i pilu, prodávat řezivo a nabízet zákazníkům veškeré služby spojené s jejím provozem.

Návarovi veškerou svou produkci finalizují, a to jak v podobě kvalitního hovězího masa, tak i pestré škály mléčných výrobků
Návarovi veškerou svou produkci finalizují, a to jak v podobě kvalitního hovězího masa, tak i pestré škály mléčných výrobků

Obnovení hospodářství

Když se manželé Drahoslav a Eliška Návarovi rozhodli po změně režimu obnovit se sedmi navrácenými hektary hospodářství na dvou sousedících statcích v jihočeském Velechvíně, na jednomž z nich dříve hospodařila se svým mužem babička paní Návarové a na druhý se přivdala maminka, kdekdo je zrazoval. „Ani manželčini rodiče, hlavně tchán, nebyli z našeho nápadu vůbec nadšeni. A není divu, měli zemědělství spojené s dřinou a útrapami. Samozřejmě to hlavně zpočátku nebylo ani trochu lehké, vypořádávání s družstvem bylo zdlouhavé. Ale jakmile nám byla navrácena všechna půda a další jsme si koupili od souseda, bylo už vše trochu veselejší, hodně pomohly i Kubátovy dotace,“ říká hospodář.

Maso je na farmu dovezeno ve čtvrtích a následně ho sedlák bourá. Prodává se jak v rodinných balíčcích, tak stařené, vakuově balené jednotlivé druhy masa
Maso je na farmu dovezeno ve čtvrtích a následně ho sedlák bourá. Prodává se jak v rodinných balíčcích, tak stařené, vakuově balené jednotlivé druhy masa

Chov skotu

Kromě rostlinné výroby se rodiče dnešního hospodáře – Drahoslava Návary mladšího, zaměřili hned zkraje na chov mléčného skotu. Vzhledem k tomu, že původní dva statky neumožňovaly další stavební rozvoj, rozhodli se Návarovi vybudovat zázemí na zelené louce hned naproti nim. Nejprve postavili seník, posléze stáj a nejnovějším počinem je pila.
Skot, a to jak mléčný, tak masný, nechybí na velechvínském statku ani dnes, kdy tu již hospodaří syn manželů Návarových Drahoslav se svou ženou Kateřinou Návarou Volfovou. Oba mají vzdělání v oboru, seznámili se při studiu na nedaleké Jihočeské univerzitě.
Chov skotu tvoří gró činnosti hospodářství, které je ale postaveno na spoustě dalších nohou, což umožňuje rozložení podnikatelských rizik a zároveň zapojení opravdu všech členů rodiny. Celkem zde najdete 80 kusů skotu – 10 matek, kříženek masného skotu, spolu s odchovem a také nakupovaným zástavem a 15 dojnic a jaloviček mléčného skotu. Nechybí ani prasata a kozy.

Základem činnosti na farmě je chov masného skotu a výkrm býků
Základem činnosti na farmě je chov masného skotu a výkrm býků

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.