
Nová studie publikovaná v časopisu Animals zjistila, že přidání kombinace fytoaktivních látek do krmiva laktujících krav zlepšuje produkci a kvalitu mléka. Mezi tyto fytoaktivní látky patří mikroenkapsulované esenciální oleje, minerály, extrakt z kurkumy, třísloviny, prebiotika a probiotika. Studie ukázala, že tato kombinace pozitivně ovlivňuje účinnost krmiva, bachorové prostředí a zdraví zvířat.
Krávy na vrcholu produkce mají vysoké metabolické nároky a jsou náchylnější k poruchám, jako je fyziologický oxidační stres a snížená imunitní odpověď. Kromě toho krávy ztrácejí bílkoviny a energii produkcí tepla, amoniaku a metanu. Aby se tyto ztráty snížily a zvýšila užitkovost zvířat, zaměřují se některé výzkumy na zlepšení účinnosti krmiva pomocí přísad.
Přírodní doplňkové látky mají pro zvířata řadu výhod, včetně antioxidačních, protizánětlivých, antibakteriálních, antivirových, kokcidiostatických a antihelmintických účinků. Tyto směsi kombinují esenciální oleje, rostlinné extrakty, organické minerály, prebiotika a probiotika, které jsou testovány pro synergii ke zlepšení produktivní efektivity a zdraví dojnic.
V této studii vědci hodnotili podávání kombinace fytoaktivních látek (esenciální oleje v mikrokapslích, minerály, extrakt z kurkumy, třísloviny, prebiotika a probiotika) u laktujících krav Jersey na produkci a kvalitu mléka, účinnost krmiva, bachorové prostředí a zdraví zvířat. Fytogenní přísada byla kombinací mikroenkapsulovaných skořicových a oreganových esenciálních olejů, chelátové aminokyseliny chromu, selenového proteinátu, inaktivovaného Saccharomyces cerevisiae, S. cerevisiae, extraktu z kurkumy a kyseliny tříslové. Použitá dávka byla 20 g na zvíře a den. Pokus byl provedenu 14 krav plemene Jersey, 27 ± 0,5 měsíce a hmotnosti 410 ± 12,6 kg, 30 dní laktace(DIM).
Došlo k 6,4% zlepšení produkce mléka během období časné laktace (30–75 DIM) a 5,6% zlepšení během období střední laktace (90–135 DIM) ve fytogenní skupině ve srovnání s kontrolní skupinou. Počet somatických buněk (SCC), který je ukazatelem kvality mléka, byl nižší ve fytogenní skupině ve srovnání s kontrolní skupinou. SCC byl o 26 % nižší během časné laktace a 38 % v polovině laktace. Celkové nasycené tuky byly nižší v mléce z fytogenní skupiny, zatímco součet nenasycených a mononenasycených tuků byl vyšší, ve fytogenní skupině. Poměr nenasycených/nasycených tuků byl také vyšší.
Fytoaktivní směs pozitivně ovlivňuje výživu a zdraví zvířat a zlepšuje efektivitu produkce krav plemene Jersey.
Ostatní mléčné složky včetně mléčného tuku, bílkovin, laktózy a kaseinu nebyly doplňky ovlivněny. Tyto výsledky ukazují, že použití přísad je způsob, jak pozitivně modulovat kvalitu mléka, aby bylo v mléce významné množství omega a snížil se počet somatických buněk. Zlepšení produkce a kvality mléka bylo přičítáno antimikrobiálním vlastnostem doplňků, pozorované významné produkci těkavých mastných kyselin poskytujících energii (VFA) a zvýšené stravitelnosti živin, což zajišťuje lepší vstřebávání živin. Ve srovnání s kontrolní skupinou byla celková produkce VFA o 15 % vyšší a 14 % ve fytogenní skupině během časného laktačního a středního období laktace.
Výsledky studie ukázaly, že účinnost krmiva krav ve fytogenní skupině byla vyšší o 8 % a 5 % ve srovnání s kontrolní skupinou během časného období laktace a poloviny laktace, zatímco příjem krmiva byl ve skupinách stejný. Zlepšení produkce mléka a efektivity krmiva souviselo s celkovým zlepšením zdraví krav (zvýšená imunita, antioxidační stav, mikrobiální modulace) pozorovaným ve fytogenní skupině. Výsledky studie také ukázaly zlepšení stravitelnosti živin během období střední laktace.
U krav, které konzumovaly doplňky, studie pozorovala nižší počet leukocytů v důsledku menšího počtu lymfocytů. To byl pozitivní znak imunity, protože ty lze použít jako markery stresu a zánětlivých procesů. Bylo prokázáno, že aditivum poskytuje protizánětlivou odpověď, protože byly pozorovány nižší koncentrace proteinů akutní fáze ceruloplasminu a haptoglobinu (indikátory prozánětlivého procesu). Toto pozorování souviselo s předchozími studiemi, které prokázaly protizánětlivý účinek esenciálních olejů z kurkumy, skořice a oregana. Kromě snížení zánětu stimulovala doplňková látka produkci imunoglobulinu A (IgA). Oxidační biomarkery byly ovlivněny fytogenní přísadou. Výsledky ukázaly nižší aktivitu antioxidačního enzymu superoxiddismutázy (SOD) a nižší hladiny reaktivních látek s kyselinou thiobarbiturovou (TBARS), markeru produktů peroxidace lipidů v těle. To svědčí o silném antioxidačním potenciálu fytogenní směsi.
Spotřeba fytogenních aditiv významně snížila množství Streptococcus spp. v mléce; Streptococcus spp. je běžně zodpovědný za vznik mastitidy. Ve svém vysvětlení vědci zdůraznili, že předchozí výzkumná práce ukázala, že skořice a kurkumin mají antibiofilmový potenciál a inhibiční aktivitu proti Streptococcus spp., protože narušují integritu membrány a zastavují produkci ATP patogenu. Podobně v nedávné studii publikované v Journal of Animal Science and Biotechnology vědci zjistili, že krmení fermentačním produktem Saccharomyces cerevisiae zlepšuje zdraví vemene a imunitní odpověď na mastitidu způsobemou Streptococcus uberis u dojnic v polovině laktace.
Vědci dospěli k závěru, že přidání fytoaktivní směsi do dávky dojnic pozitivně ovlivňuje výživu a zdraví zvířat a zlepšuje efektivitu produkce krav Jersey. „Dospěli jsme také k závěru, že příjem fytogenních látek zlepšil kvalitu mléka, snížil počet somatických buněk v mléce, zvýšil počet nenasycených mastných kyselin v mléce a chránil mléčnou žlázu před bakterií Streptococcus spp.“ Dodali, že podávání fytoaktivní směsi během střední laktace mělo přímé příznivé účinky na stravitelnost živin a modulaci profilu těkavých mastných kyselin a zároveň stimulovalo imunitní a antioxidační odpověď.
Dairy Global