Doplňkové látky snižující produkci metanu u přežvýkavců popsal ve své přednášce Ing. Miroslav Joch, Ph.D. Na konferenci Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů 2022 řekl, že v minulých letech bylo navrženo nespočet strategií pro snižování produkce metanu u přežvýkavců.
Většina z těchto strategií má svá omezení: je problematické je zavádět do praxe (např. defaunce bachoru), mají poměrně nízký potenciál či je značná nejistota v účinnosti (např. silice, saponiny, probiotika, biochar), anebo jsou ve velmi rané fázi vývoje (bakteriociny, fágy). Strategie, které mají potenciál být zavedeny do praxe v krátkém čase. jsou doplňkové látky. Produkce metanu z trávicích soustav přežvýkavců je do značné míry nevyhnutelná, protože tato produkce je výsledkem přirozených biologických procesů. Nicméně i tyto biologické procesy lze ovlivnit a tím emise metanu a dalších skleníkových plynů snížit. Z tohoto pohledu mezi nejperspektivnější metody snižování emisí patří intenzifikace produkce živočišných potravin, selekce zvířat s nízkou produkcí metanu a krmení doplňkových látek, které snižují produkci metanu z fermentace. Mezi doplňkové látky s největším potenciálem snižovaní produkce metanu a s největší šancí na uplatnění v praxi v současnosti patří 3-nitrooxypropanol, řasa Asparagopsis a dusičnany.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!