06.03.2024 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro ziskovost farmy

Gordon Marley (Global Silage Support Lead, Alltech) na semináři společnosti Alltech zábavnou formou prezentoval zákonitosti konzervace objemných krmiv. Ve své prezentaci se věnoval především praktických znalostem, které pomáhají chovatelům šetřit náklady za krmení krav.

Připomněl faktory, které ovlivňují kvalitu siláže. Patří mezi ně obsah sušiny, délka řezanky, výběr konzervačního prostředku, udusání, hygiena při sklizni a silážování, teplota při silážování, rychlost plnění a dusání, zakrývání siláže a management skladování i odebírání siláže.

Pro silážování je podle slov přednášejícího vhodný produkt Egalis Ferment, který funguje pro rozmanité plodiny i sušiny. „Snižuje ztráty hmoty, zvyšuje stravitelnost neutrálně detergentní vlákniny, zlepšuje chutnost siláže a její příjem. Výsledkem je vyšší užitkovost, minimálně o půl litru mléka na krávu a den,“ uvedl Gordon Marley.

Meziroční rozdíly

Závěrečnou přednášku si připravil Ing. Tomáš Berka, Ph.D. Týkala se kvality objemných krmiv a jejího vlivu na ekonomiku výroby mléka.

Poukázal například na značné meziroční rozdíly u kukuřičných siláží. Zatímco v roce 2022 činila sušina 29–34 % a výnosy byly vysoké – 40 až 55 tun/ha, stejně jako obsah NDF, ovšem obsah škrobu se pohyboval mezi 27 a 32 procenty, v roce 2023 byly nízké výnosy (20–35 tun/ha) i obsah vlákniny, ale vyšší sušina na úrovni 32 až 38 %, a také obsah škrobu (32–40 %).

Mezi nevýhody objemných krmiv s nízkou živinovou hodnotou patří vysoká vláknina, nízká stravitelnost, snížený příjem krmiva, nutnost nákupu většího množství jadrných krmiv do krmné dávky, nižší užitkovost a vyšší náklady.

Objemných krmiv s nízkou sušinou se musí použít více, což navyšuje cenu krmné dávky, navíc snižují sušinu TMR, mívají větší kyselost a obsah čpavku, stejně jako riziko výskytu klostridií a kyseliny máselné.

V situaci, kdy je v dávce nedostatek dusíkatých látek, doporučil Ing. Berka využití přípravku Optigen, což je pomalu se uvolňující močovina s roszpustností v bachoru devět hodin. „Tento produkt má podobnou křivku stravitelnosti jako sójový extrahovaný šrot a řepkový extrahovaný šrot, takže umožňuje snižovat množství jadrných krmiv a zvyšuje flexibilitu krmné dávky. Navíc stabilizuje bachorové prostředí, zvyšuje stravitelnost vlákniny a vyrovnanost výkalů. Výsledkem je vyšší příjem krmiv, stejně jako nádoj i obsah mléčných složek,“ uzavřel Tomáš Berka.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down