23.05.2022 | 05:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Problémy na britských ostrovech i v ostatní Evropě

Inflace bude tlačit spotřebitele od hovězího ke kuřecímu. Výkrm brojlerů bude muset překonat současnou epidemii HPAI, vysoké ceny krmiv a nejistou budoucnost, aby uspěl. Prudký nárůst cen hovězího masa by mohl způsobit, že spotřebitelé letos v létě podle nové zprávy CoBank budou kupovat kuřecí maso a další bílkoviny

Pokud budou reálné příjmy spotřebitelů i nadále klesat spolu s vyššími cenami masa, můžeme vidět významnou změnu v ochotě spotřebitelů platit za červené maso.

Bude kuřecí stejně drahé jako hovězí maso?

Varování přichází z Velké Británie. S růstem výrobních nákladů spotřebitelé snižují spotřebu.

Pověst kuřecího masa jako levného zdroje bílkovin se může se chýlit ke konci, jak varuje generální ředitel šestého největšího řetězce supermarketů The Co-op. Steve Murrells předpověděl, že kuřecí by mohlo být stejně drahé jako hovězí maso a dodal, že jeho cena roste rychleji než cena jiných bílkovin v zemi.

To, že produkce kuřat je dražší, by nemělo nikoho překvapit. Ruská invaze na Ukrajinu vedla k rostoucím nákladům na hnojiva, krmiva a palivo, ale na náklady v tomto odvětví se zvyšovaly již dříve, zejména v oblastech závislých na dováženém krmivu.

Loni v říjnu prezident největšího britského producenta brojlerů, Two Sisters Food Group, uvedl, že například náklady na krmivo vzrostly o 15 %, mzdy byly o 20 % vyšší, náklady na energii prudce vzrostly. Údaje společnosti NielsenIQ odhalily, že britští spotřebitelé již omezují nákupy masa, ryb a drůbeže. Objem takového masa v supermarketech se během čtyř týdnů do konce dubna ve srovnání s předchozím rokem snížil o 13 % a tržby byly o 7,8 % nižší. Toto období zahrnovalo i velikonoční svátky, kdy se výdaje normálně zvyšují.

Produkce kuřat ve Velké Británii je závislá na dováženém krmivu, zatímco většina krav v zemi se pase. Může se zdát nemyslitelné, že by kuřecí maso mohlo být stejně drahé jako hovězí.

‎Prudký pokles počtu nosnic‎

‎Společnost, která vylíhne třetinu všech britských nosnic, uvedla, že je jich nedostatek kvůli 1,5 milionu slepic, které byly během zimy utraceny kvůli ptačí chřipce. Statistiky britského ‎‎ministerstva pro životní prostředí, výživu a záležitosti venkova (Defra)‎‎ ukazují prudký pokles počtu nosnic od začátku roku. Údaje také předpovídají, že počet nosnic ve Spojeném království klesne v červenci na 37 milionů dospělých ve srovnání se 40 miliony v letech 2020 a 2021.‎ ‎Zdá se, že tento pokles bude pokračovat.

Na evropském trhu je ukrajinská produkce vajec ovlivněna válkou a jejich vejce a vaječné výrobky obvykle vyvážené do států EU se zastavily. Producenti vajec v EU čelí stejným problémům s výrobními náklady a očekává se, že dojde k podobnému snížení počtu nosnic v členských státech EU. Ceny vajec v EU již prudce rostou.‎

Producenti vajec čelí problémům

‎Zvýšení ceny krmiva ve Velké Británii přidalo další částky k nákladům na chov slepice nebo na vejce.‎ ‎Došlo k nárůstu cen elektřiny o 150–200 %, cena plynu vzrostla šestkrát a nafty o 50 %.‎ ‎Přetrvávají problémy nákladů na pracovní sílu a její dostupnost. ‎

Situace byla před rusko-ukrajinskou válkou neudržitelná, ale ceny krmiv dramaticky stouply rychleji, a to způsobem, který nikdy předtím neviděli. Zemědělci nemohou absorbovat tyto náklady a pokračovat v životaschopném podnikání.

Kuřecí už nebude levné

V době, kdy účty za jídlo v domácnostech již rostou, bude mít vyšší cena kuřete pravděpodobně neúměrný dopad na rodiny s nižšími příjmy. Tento inflační obraz byl umocněn novým cenovým šokem způsobeným rusko-ukrajinskou válkou. Vstupní náklady, z nichž největší složkou je krmivo, raketově vzrostly až o 50 %. Mezi složky krmiva pro kuřata patří sója, slunečnicový šrot a pšenice, které všechny zdražily. Mohou zákazníci nakonec přejít na jiné druhy masa nebo veganské alternativy?*

Zdroj: www.wattagnet.com

Podrobněji v časopisu Náš chov 6/2022.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down