02.07.2022 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkce mléka je hlavní nohou

Zemědělský podnik Agrospol Malý Bor, a. s., hospodaří nedaleko Horažďovic na výměře 2250 hektarů. Z nich je 1600 ha půda orná, zhruba 650 ha tvoří trvalé travní porosty. Podle slov ředitele Ing. Zdeňka Částky se v podniku krávy chovaly vždy. Počátkem devadesátých let to ještě byly strakaté dojnice v počtu přes tisíc kusů s nízkou užitkovostí. Postupem času zde vzniklo vysokoprodukční holštýnské stádo.

Chov dojeného skotu nejsou samozřejmě jen technologie. Dojnice, holštýnské obzvlášť, potřebují pro zachování vysoké produkce a kvalitní reprodukce i zdravotního stavu vyrovnanou výživu. O tu se v podniku zhruba rok a půl stará společnost Fides Agro, konkrétně její zástupce Lukáš Nováček s dlouholetou praxí v oboru.

Stádo 720 dojnic je rozděleno do skupin rozdoj, vrchol laktace, konec laktace a plemenice stojící na sucho včetně přípravy na porod. Krmná dávka je založena na kvalitních objemných krmivech, kukuřičné siláži a travní senáži. Její součástí je také štípaná sláma, případně seno, laktující dojnice přijímají i mláto z vaků. Jadrná směs je ve dvou formách, glycidová a bílkovinná, jejichž poměr v dietě se mění se vztahu ke stadiu laktace a parametrům právě zkrmovaného objemu. Součástí směsi jsou kromě zrnin také kvasinky, močovina a minerálně-vitaminový koncentrát od společnosti Fides Agro. V létě se přidává ještě pufr.

Vzhledem k vysokým cenám sóji je šrot z této plodiny nahrazen řepkovým ve dvou formách, extrudované a extrahované. „Tato kombinace zajišťuje postupné uvolňování dusíku v trávicím traktu dojnice,“ komentuje Lukáš Nováček.

Krávy se zaprahují selektivně dva měsíce před očekávaným otelením, v této době přijímají minimum jadrné směsi, jejich dávka je založena především na jakostních objemných krmivech s vyšším podílem sena a slámy. Pro krávy v přípravě na porod (v této kategorii jsou krávy tři týdny a jalovice čtyři týdny před očekávaným otelením) se míchá speciální směs, dále se jim kromě objemů zkrmují iontové soli Close 100 Up.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down